De Kennis van Nu over de ziekte van Lyme, woensdag 29 april

Array

Een lentewandeling door het bos is niet zonder gevaar, want het stikt er van de teken. Jaarlijks krijgen ruim 1,5 miljoen mensen een tekenbeet, waardoor ze de ziekte van Lyme kunnen oplopen. Maar hoe weet je nu eigenlijk of je de ziekte van Lyme onder de leden hebt?

Deze vraag is de basis van een verhitte discussie tussen wetenschappers, medici en patiënten.

De Kennis van Nu constateert dat bloedtesten die de ziekte van Lyme moeten aantonen niet optimaal presteren en onderling verschillen. Bovendien zijn het er nogal wat. teekVan de standaard bloedtest zijn er elf verschillende versies in omloop, en die kunnen ieder een andere testuitslag geven. Daarbij zijn er nog talrijke alternatieve testen op de markt. Vooral in het beginstadium van de ziekte lijkt geen van de testen er goed in te slagen de ziekte op te sporen: sommige testen missen meer dan de helft van de ziektegevallen. De typerende rode kring die op je lichaam kan verschijnen bij een infectie ontstaat niet in alle ziektegevallen, of wordt niet opgemerkt. Bij een verdenking op de ziekte van Lyme is een bloedtest dan vaak bepalend of een patiënt behandeld wordt of niet. Blijft behandeling uit, de kan de ziekte ernstige vormen aannemen. Hoe gaan patiënt, wetenschap en dokter om met dit ingewikkelde probleem?

De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR, elke woensdag om 19.20 uur op NPO 2.

http://www.dekennisvannu.nl/

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen