Reumapatiënte initieert concert tegen reuma met zelfgebouwde violen

Array

Vioolbouwster zamelt geld in voor reumaonderzoek Universiteit Twente
Amateurvioliste Joke Bleumink kon door reuma niet meer vioolspelen en startte met violen bouwen. Nu initieert ze met twee zelfgebouwde violen, een altviool en een cello een uniek concert. Het concert tegen reuma vindt plaats op vrijdag 29 mei 2015 op Paleis Het Loo te Apeldoorn en wordt uitgevoerd door de musici van het Valerius Ensemble van HET Symfonie Orkest uit Enschede. Joke Bleumink zocht en vond zelf een passend goed doel: de opbrengst van de kaartverkoop komt helemaal ten goede aan het wetenschappelijk onderzoek van professor Marcel Karperien van onderzoeksinstituut MIRA van de Universiteit Twente.

Benefietconcert_tegen_artroseEen van de vele artrosepatiënten in Nederland is Joke Bleumink. Jarenlang speelde zij viool, maar door haar reuma was het voor haar niet langer mogelijk om het instrument te blijven spelen. In plaats daarvan besloot ze violen te gaan bouwen. “Een muziekstuk wil je helemaal kunnen uitspelen maar met het bouwen van een viool kun je stoppen wanneer je wilt en het een andere keer weer oppakken.” Bleumink wilde graag iets bijzonders doen met haar zelfgebouwde violen en besloot een benefietconcert te organiseren tegen reuma. Ze zocht naar een doel waarvoor zij zich graag zou inspannen en vond dit bij Marcel Karperien en zijn team.

Artrosepleister
Karperien ontwikkelt de injecteerbare pleister tegen artrose, die kapot kraakbeen in het gewricht weer laat herstellen. Als kraakbeen herstelt, nemen pijn en beperkingen door artrose af. Dit kan dé oplossing betekenen voor miljoenen mensen in binnen- en buitenland. Door een injecteerbare gel in het gewricht te spuiten, wordt beschadigd kraakbeenoppervlak opgevuld en verdere corrosie van het kraakbeen voorkomen. Het onderzoek van Karperien bevindt zich in een vergevorderd stadium. Bij muizen is aangetoond dat de methode werkt, maar er is vervolgonderzoek nodig om de artrosepleister naar de patiënt te kunnen brengen. Daar is nog zo’n zeven miljoen euro voor nodig. “Joke Bleumink draagt daar op een hele bijzondere manier aan bij, ik voel me vereerd dat ze mijn onderzoek als goed doel heeft gekozen”, aldus Karperien.

Kaarten bestellen
Op 29 mei speelt het Valerius Ensemble van HET Symfonie Orkest (voorheen het Orkest van het Oosten) het Concert tegen Reuma op Paleis het Loo, deels op instrumenten die Joke heeft gebouwd. Een kaartje kost €50,-en is te bestellen via www.utwente.nl/ufonds/artrose.  De opbrengst komt geheel ten goede aan het onderzoek van Marcel Karperien.

Benefietconcert voor reumaonderzoek Universiteit Twente from University of Twente on Vimeo.

— Bekijk de video met het bijzondere verhaal van Joke Bleumink —

Reuma en artrose
In Nederland kampen meer dan een miljoen mensen met chronische kraakbeenziektes zoals artrose, waarbij het kraakbeen in gewrichten verslechtert of zelfs helemaal verdwijnt.  Hierdoor kunnen gewrichten bij activiteit opzwellen, jeuken en pijnlijk worden. Elke dag opnieuw worden patiënten geconfronteerd met beperkingen van hun mobiliteit. “Nog te vaak sporen huisartsen hun patiënten aan om zich neer te leggen bij artrose. ‘Accepteer het maar, het hoort bij ouder worden’”, vertelt Karperien. “Dat willen we veranderen. Mobiliteit is een wezenlijk onderdeel van kwalitatief leven.”

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen