Toevoeging stenttrombectomie met Solitaire™ apparatuur verbetert neurologische resultaten bij acute ischemische beroerte

Array

SWIFT PRIME en REVASCAT bevestigen resultaten van EXTEND-IA, ESCAPE en MR CLEAN, en ondersteunen toevoeging van stenttrombectomie met Solitaire aan huidige behandelingsnorm

DUBLIN)- Uit twee wereldwijde studies die online in The New England Journal of Medicine (NEJM) zijn gepubliceerd en onlangs op de European Stroke Organisation Conference gepresenteerd blijkt dat de toevoeging van de stenttrombectomieprocedure met Solitaire™-apparatuur in de huidige farmaceutische behandeling de invaliditeitscijfers aanzienlijk verlaagd bij patiënten die zijn getroffen door een beroerte. Beide studies bevestigden de resultaten van drie eerder uitgevoerde onderzoeken die ook in NEJM werden gepubliceerd.

beroerteZowel de SOLITAIRE™ FR-studie bedoeld voor trombectomie als PRIMaire endovasculaire behandeling voor acute ischemische beroerte (SWIFT PRIME), als de studie van endovasculaire revascularisatie met Solitaire-apparatuur versus beste medische behandeling bij beroerten met betrekking tot anterieure circulatie binnen 8 uur (REVASCAT) hebben onderzocht of patiënten met een acute ischemische beroerte die zijn behandeld met de Solitaire-apparatuur naast de huidige medische behandeling, inclusief IV-tPA, minder invaliditeitsverschijnselen vertoonden dan de patiënten die alleen een IV-tPA- of medische behandeling kregen. SWIFT PRIME is gesponsord door Medtronic plc (NYSE: MDT) en REVASCAT is onbeperkt gefinancierd met behulp van een beurs van Medtronic.

De SWIFT PRIME-studie, waaraan 196 patiënten deelnamen, toont aan dat de toevoeging van de Solitaire-apparatuur de invaliditeit na een beroerte aanzienlijk verlaagt en dat het aantal patiënten dat weer zelfstandig is binnen 90 dagen na de beroerte is gestegen. Ook blijkt uit de studie dat de toevoeging van de Solitaire-apparatuur aanzienlijke verbetering biedt in het terugkrijgen van de functionele onafhankelijkheid vergeleken met de patiënten die alleen een IV-tPA-behandeling kregen (60,2% t.o.v. 35,5%, p=0,0002).

“SWIFT PRIME laat zien dat de behandeling met de Solitaire-apparatuur een veilige en technisch geslaagde methode is en de dat het gradaties van lange termijn invaliditeit aanzienlijk verlaagt,” aldus Jeffrey L. Saver, MD, FAHA, FAAN, FANA, professor neurologie, Geffen School of Medicine aan de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) en directeur, UCLA Comprehensive Stroke Center. “Deze behandeling is het begin van een nieuw tijdperk voor de behandeling van beroerten.”

Ook toont REVASCAT (206 patiënten) aan dat patiënten die een behandeling ondergingen met de Solitaire-apparatuur naast de medische behandeling (waaronder IV-tPA, waarvoor 70 procent van de deelnemers in aanmerking kwam) tot acht uur na het begin van de symptomen een statistisch significante verbetering lieten zien van het herstel van de functionele onafhankelijkheid, 43,7% van de patiënten die werden behandeld met de Solitaire-apparatuur tegenover 28,2% van de patiënten die enkel de IV-tPA behandeling kregen.

Zowel SWIFT PRIME en REVASCAT bevestigen de resultaten van Uitbreiding van de tijd voor trombolyse in neurologische noodstoornissen – intra-arterieel (EXTEND-IA), Endovasculaire behandeling voor kleine kern en proximale occlusie ischemische beroerte (ESCAPE) en Multicenter gerandomiseerde klinische studie van endovasculaire behandeling voor acute ischemische beroerte in Nederland (MR CLEAN). Deze wereldwijde onderzoeken zijn ook in NEJM gepubliceerd. Uit al deze studies blijkt dat de tijdsperiode voor de behandeling een belangrijke impact heeft op de resultaten. SWIFT PRIME toon ten opzichte van vroegere studies enorme verbeteringen ten aanzien van de werkstroom (de complete cyclus van de diagnose tot de behandeling). De studie is uitgevoerd in 39 centra in 7 landen en toont dat deze methode een grootschalige toepassing heeft in de verschillende gezondheidssystemen en dat een snelle en efficiënte stenttrombectomiebehandeling haalbaar is.

REVASCAT is uitgevoerd in vier grote beroerte-behandeling centra in Catalonië, Spanje, met een dekkingsgebied van 7,5 miljoen personen. 85% van de totale patiëntenbevolking kwam voor de studie in aanmerking als patiëntengroep voor protocollen en deelname aan het onderzoek. Door de ruime toelatingscriteria en de hoge deelname aan de REVASCAT-studie, kunnen de positieve resultaten van de Solitaire-apparatuur in hoge mate worden gegeneraliseerd voor een aanzienlijke meerderheid van personen die aan beroerten lijden in Catalonië.

“Wij beschikken nu over vijf internationale studies die een overtuigend klinisch bewijs leveren ten gunste van de stenttrombectomie met Solitaire,” aldus Antoni Davalos, MD, directeur, afdeling neurowetenschappen, Hospital Universitari Germans Trias i Pujol. “Op basis van deze resultaten is het moment aangebroken voor de gemeenschap voor de behandeling van beroerten om bij elkaar te komen om te beslissen over nieuwe richtlijnen voor behandeling en te zoeken naar systemen die de behandelbare patiënten toegang bieden tot de gespecialiseerde centra.”

De Solitaire-apparatuur maakt gebruik van een microkatheter om via een incisie in het been de door beroerte getroffen aderen in de hersenen te bereiken . Zodra de Solitaire-apparatuur op zijn plaats zit, wordt de bloedstroom onmiddellijk hersteld en worden de bloedstolsels verwijderd die de oorzaak waren van de beroerte.

“Deze resultaten brengen de internationale gemeenschap voor de behandeling van beroerten samen om de behandelmethode van deze aandoeningen opnieuw te evalueren,” aldus Brett Wall, president van de neurovasculaire onderneming die deel uitmaakt van de Hersteltherapiegroep bij Medtronic. “In ons streven naar het bestrijden van beroerten hebben wij allen een belangrijk doel voor ogen: patiënten op een eenvoudigere wijze toegang geven tot de bewezen stenttrombectomiemethode met het Solitaire device. Wij ondersteunen dat deze richtlijnen worden herzien en weten dat dit grote voordelen zal opleveren voor patiënten, de gezondheidszorg en onze samenleving in het algemeen.”

Volgens de World Stroke Organization overlijden jaarlijks bijna zes miljoen mensen aan een beroerte, dit dis e vijfde doodsoorzaak wereldwijd.

 

Bron: Medtronic

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen