Admiraal De Ruyter Ziekenhuis zoekt 20 miljoen via crowdfunding voor vernieuwing

Array

Het ziekenhuis aan de Koudekerkseweg in Vlissingen kan worden gerenoveerd tot een kliniek voor planbare zorg, diagnostiek, twee operatiekamers, beeldvormende technieken, poliklinieken en dagbehandeling. Dat hebben de Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe en de Raad van Bestuur van het ADRZ gezamenlijk bekendgemaakt. Nieuwbouw elders op Walcheren is daarmee definitief van de baan.

Het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft 20 miljoen euro nodig om het ziekenhuis in Vlissingen te vernieuwen. Banken willen de bouw van de nieuwe vestiging niet financieren, daarom zet het ADRZ samen met Zeeland Investments Beheer (ZIB) van ondernemer Henk van Koeveringe een crowdfundingactie op. Het is voor het eerst dat in Nederland een ziekenhuis op deze manier wordt gefinancierd.

Het ADRZ had eerst plannen voor een nieuw ziekenhuis in Middelburg, maar nu is definitief besloten om het oude ziekenhuis in Vlissingen open te houden en te vernieuwen. Het Admiraal de Ruijter Ziekenhuis in Vlissingen wordt in de toekomst kleiner. Na de verbouwing zal het ziekenhuis met meer dan de helft zijn gekrompen.

crowdfundingDeelnemers aan de crowdfundingactie kunnen meedoen met een minimum bedrag van 2.500 euro en een maximumbedrag van 40.000 euro. ZIB zegt dat deelnemers 5 procent rente krijgen over hun investering. Deelnemers krijgen hun geld binnen maximaal 17 jaar terug.Zeeland Investments Beheer verwacht dat zowel binnen als buiten Zeeland veel belangstelling is voor de crowdfundingactie. Beleggers en spaarders zoeken naar nieuwe manieren om hun geld met een goed rendement te beleggen omdat de rente een historisch dieptepunt heeft bereikt. Voor de crowdfunding heeft ZIB een nieuwe bv opgericht: ZIB Crowdfunding bv. De crowdfunding voor het ziekenhuis is het eerste project van deze nieuwe bv.
Om deel te nemen aan de crowdfunding kunnen mensen zich vanaf september 2015 inschrijven, via www.zibcrowd.nl. De totale investering  bedraagt 20 miljoen euro. Daarin is opgenomen een bedrag van vijf miljoen euro voor de aankoop van het pand en de grond van het ADRZ en 15 miljoen aan vernieuwbouw. Het ADRZ huurt vervolgens het gerenoveerde gebouw; een constructie die een aanzienlijke besparing op de exploitatielasten van het ziekenhuis realiseert.
De crowdfundingactie voor het vernieuwen van het ziekenhuis in Vlissingen staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandse Bank. Oud-commissaris van de Koningin Karla Peijs wordt voorzitter van de Raad van Toezicht van de crowdfundingactie.
Het huidige ziekenhuis in Vlissingen voldoet niet meer aan de eisen. Uit diverse rapportages, waaronder een van TNO, bleek de afgelopen jaren dat vernieuwbouw zowel financieel als bouwtechnisch geen realistische optie was. In opdracht van Zeeland Investments Beheer, de investeringsmaatschappij van Van Koeveringe, is echter een plan ontwikkeld voor financiering en vernieuwbouw, dat leidt tot een kleiner pand dan de eerder onderzochte opties. Dat sluit goed aan op de huidige inzichten over de ziekenhuiszorg. Enkele bouwlagen die zouden worden gesloopt, blijven intact en er kan huisvesting worden geboden aan externe partijen die pas sinds kort in beeld zijn. De jaarlijkse exploitatiekosten voor het ADRZ nemen structureel af met drie tot vier miljoen euro, waarmee dit plan ook bijdraagt aan het programma om het ADRZ financieel gezond te maken. De renovatie zou al in december 2015 kunnen beginnen.

De Raad van Bestuur van het ADRZ is zeer positief over het plan, dat inspeelt op de huidige wensen rond planbare medische zorg.  Het ADRZ gaat al sinds 2010 uit van drie voorwaarden voor een adequate ziekenhuisvoorziening op Walcheren: deze moet goed bereikbaar zijn voor alle inwoners van Walcheren, moet financierbaar zijn en gezien de staat van het huidige pand is ook van belang dat deze snel kan worden gerealiseerd. Renovatie volgens de nu voorliggende plannen sluit goed aan op deze voorwaarden. Het ziekenhuis kan gedurende de werkzaamheden normaal in bedrijf zijn.

Aanvankelijk koos het ADRZ voor nieuwbouw in de Mortiere in Vlissingen-Noord, maar het overleg met de gemeente Vlissingen en financiers leidde niet tot uitvoering van de plannen. Vandaar dat het ADRZ vorig najaar ook in gesprek ging met buurgemeente Middelburg. De voorkeur kreeg een locatie op het voormalige bedrijventerrein Ramsburg

De Raad van Bestuur zegt het Middelburgse gemeentebestuur zeer erkentelijk te zijn voor de positieve en constructieve gesprekken over de locatie Ramsburg. De locatie voldeed aan de wensen, maar helaas kon het ADRZ er de financiering niet voor rond krijgen.

De Raad van Bestuur van het ADRZ is blij dat nu eindelijk een einde komt aan alle speculaties over de locatie van de ziekenhuisvoorziening op Walcheren. Alle energie kan zich nu richten op het creëren van een patiëntvriendelijke voorziening op de huidige locatie in Vlissingen.

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen