Jaarbeeld 2014: mensgerichte zorg vraagt om mensgericht toezicht

Array

Het Jaarbeeld 2014 van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is aan de Tweede Kamer aangeboden. De organisatie en het toezicht zijn in 2014 veranderd om beter aan te sluiten bij de veranderingen in de zorg en bij de eisen die de samenleving stelt aan een moderne toezichthouder. Mensgerichte zorg vraagt immers om mensgericht toezicht.

In 2014 zette de inspectie haar koers voort om effectiever toezicht te houden en dat te doen vanuit het perspectief van de mensen die zorg krijgen of daarbij betrokken zijn. De inspectie stimuleerde zorginstellingen, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor gehandicaptenzorg om mensen die een klacht indienden, beter te betrekken bij de afhandeling daarvan.

jonge-mensenDe inspectie ontwikkelde nieuwe toezichtmethoden om het perspectief van de mens die zorg ontvangt een belangrijker plaats te geven in het inspectieoordeel. Zo werd in de gehandicaptenzorg uitvoeriger met cliënten en hun vertegenwoordigers gesproken en in verpleeghuizen voor mensen met dementie werd de daadwerkelijk geleverde zorg en de reactie van de cliënt daarop door inspecteurs geobserveerd.

Voor de langdurige zorg thuis ontwikkelde de inspectie een methode om, vanuit het oogpunt van de cliënt die thuis zorg krijgt, te toetsen of de samenwerking tussen verschillende betrokken zorgverleners en mantelzorgers veilig en cliëntgericht is. De vraag ‘Is dit de zorg die je jouw eigen familie en naasten gunt?’ krijgt door de nieuwe toezichtmethoden daadwerkelijk een plek in het toezicht.

De inspectie voegt meer en meer signalen van mensen die zorg krijgen of van hun familie of naasten toe aan toezichtinformatie. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van ‘mystery guests’. Sinds juli 2014 kunnen mensen die vragen of klachten over de zorg hebben terecht bij het Landelijk Meldpunt Zorg. Het Landelijk Meldpunt Zorg verschaft de inspectie elke dag een overzicht van de signalen die zijn binnengekomen. De inspectie gebruikt deze signalen voor haar risicogestuurde toezicht. Ernstige signalen, die voldoen aan daarvoor opgestelde criteria, worden door de inspectie behandeld als melding.Ook als het gaat om disfunctionerende beroepsbeoefenaren hield de inspectie in 2014 scherp toezicht. Zij droeg meer zaken aan bij de tuchtrechter. Niet alleen zaken waarvan ze inschatte dat ze gegrond zouden worden verklaard maar ook principiële kwesties om zo het gesprek over normen te voeden. De inspectie daagt het veld daarmee uit om bestaande grenzen opnieuw te bezien en te verleggen als de samenleving daarom vraagt.

Hervormingen in de zorg
In 2014 bereidde de inspectie zich voor op de veranderingen in de langdurige zorg en de jeughulp. De inspectie ontwikkelde een nieuwe manier van toezichthouden op zorgorganisaties en –professionals die zorg verlenen aan mensen in de thuissituatie, en intensiveerde de samenwerking met collega-toezichthouders die betrokken zijn bij jeugdhulp.

Nieuwe zorgaanbieders
In 2014 bezocht de inspectie ruim 330 nieuwe zorgaanbieders. Daaruit bleek dat veel startende zorgaanbieders niet of onvoldoende bekend zijn met de normen voor veilige zorg. Het eerste bezoek viel dan ook voor 90 procent van de instellingen negatief uit.

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen