Foto-expositie ‘NICU 25 jaar in beeld’

Array

Intensive care voor pasgeborenen in Máxima Medisch Centrum bestaat 25 jaar
In Máxima Medisch Centrum werd 25 jaar geleden de eerste en enige Neonatale Intensive Care Unit (NICU) in Brabant geopend. Door een sterk verbeterde behandeling zijn de overlevingskansen voor veel te vroeg geboren baby’s anno 2015 spectaculair gegroeid. Ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum opent op maandag 8 juni om 14.00 uur de foto-expositie ‘NICU 25 jaar in beeld’ in het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC Veldhoven. De expositie is t/m 31 december te bezichtigen.

Kinderarts Jan Buijs op de NICU afdeling van MMC Veldhoven

Kinderarts Jan Buijs op de NICU afdeling van MMC Veldhoven


Ruim 7600 te vroeg geboren baby’s kregen op de NICU in Veldhoven de afgelopen 25 jaar intensieve, academische zorg aangeboden. Kinderarts-neonatoloog Jan Buijs stond in april 1989 aan de wieg van de eerste en enige Neonatale Intensive Care Unit (NICU) in Brabant, toen nog aan de Aalsterweg in Eindhoven. “Twee rijen van vier couveuses met daartussen een tafel waaraan de dokters en verpleegkundigen zaten te vergaderen. Iedereen liep door elkaar in dezelfde ruimte; je kunt je voorstellen hoe hectisch en onrustig dat was”, zo beschrijft de kinderarts-neonatoloog die beginperiode.

Enorme kwaliteitsverbetering                                  
Nu 25 jaar later, is de zorg voor de allerkleinsten radicaal veranderd. Doordat de medische kennis en techniek spectaculair zijn verbeterd, is het sterftecijfer op de NICU teruggedrongen tot 6 procent. 25 jaar geleden was dit nog 20 procent. Buijs: “We hebben een enorme slag gemaakt in de kwaliteit van de behandeling. De beademingsmachine volgt nu het kind; als de baby ademt, helpt de machine. We kijken veel meer naar wat goed en prettig is voor het pasgeboren kind, niet naar wat handig is voor de dokter.”

Gezin centraal
In het Vrouw Moeder Kind-centrum van MMC Veldhoven is dit concept sinds 2012 verder uitgebouwd en verfijnd. De NICU omvat nu 15, voor het merendeel eenpersoonskamers waar het pasgeboren kind en zijn ouders 24 uur per dag bij elkaar kunnen blijven. Alles draait om het gezin (family centered care). Om rust en privacy. “In een intieme setting kunnen ouders zich volledig richten op hun kind. Dat bevordert de hechting en is voor iedereen het beste”, vertelt Buijs.

Nu kunnen baby’s al na een zwangerschap van 24 weken worden behandeld. Buijs verwacht dat de specialisten van de NICU over vijf jaar, als de medische kennis en inzichten verder zijn gegroeid, nog een week eerder kunnen beginnen met hun intensieve, levensreddende werk. “We zijn een heel eind op weg, maar tegelijkertijd is er nog heel veel dat we niet weten.”

Bron: Máxima Medisch Centrum

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen