Stand van zaken ‘Het roer moet om’

Array

De wind in de zeilen…?
Er is veel gebeurd en er staat nog veel meer op stapel. Daarbij is alles er op gericht om niet alleen aandacht krijgen voor de situatie in de huisartsenzorg, maar vooral ook om een daadwerkelijke koerswijziging teweeg te brengen. De fase waarin we nu zitten zou beslissend kunnen blijken!

Tweede Kamer
Afgelopen dinsdag stonden we met een afvaardiging van het actiecomité in de Tweede Kamer. De fractiewoordvoerders op het gebied van huisartsenzorg (praktisch alle partijen kwamen opdraven!) namen het Manifest in ontvangst, met de ruim 7800 steunbetuigingen van huisartsen. roermoetopVan jullie dus! Een bijzonder moment, waarop duidelijk blijkt hoe belangrijk de massale steun is die we van jullie krijgen. Het gegeven dat twee derde van de Nederlandse huisartsen het roer om wil maakt echt indruk op de volksvertegenwoordigers. Duidelijk is ook dat er in de Kamer inmiddels veel steun is om de huisartsen uit te zonderen van de mededingingswet. En oog voor de noodzaak om de bureaucratie terug te dringen. Kortom: een mooi startpunt voor het debat in de Rode Hoed komende week. Maar daarover straks meer.

‘Help! De dokter…’
Zoals jullie aangekondigd overhandigden we dinsdag aan de Kamer ook het eerste exemplaar van ‘Help! De dokter…”, de bloemlezing van alledaagse misstanden in de huisartsenpraktijk, samengesteld uit alle voorbeelden die we van jullie ontvingen. Het is – mogen we wel zeggen – een heel aansprekend en effectief boekje geworden. Aansprekend, omdat de voorbeelden voor ons als huisarts zo herkenbaar zijn en de niet-huisartsen een heel concreet en invoelbaar inkijkje in onze praktijk geven. Effectief, omdat het tot veel media-aandacht heeft geleid – zeker in combinatie met de aanbieding van het Manifest – en het ook bij Kamerleden helpt om een goed beeld te vormen. Mochten jullie het boekje nog niet gezien of ontvangen hebben, op www.hetroermoetom.nu is het in te zien en te downloaden.

Het debat
Met de wind in de zeilen van alle media-aandacht van de afgelopen dagen, varen we vol door richting debat, komende woensdagavond 10 juni, vanaf 18:30 uur in de Rode Hoed in Amsterdam.
Beter gezegd: ‘nationaal debat’, want iedereen met invloed op de toekomst van de huisartsenzorg zal naar het zich laat aanzien aanwezig zijn. Uit de politiek, uit de zorgverzekeringswereld en uit de huisartsen- en eerstelijnsorganisaties. Maar ook de Huisartsenopleidingen, de IGZ, het Kwaliteitsinstituut en de patiëntenorganisatie zijn vertegenwoordigd.

Het debat is voor het actiecomité een cruciale graadmeter voor de bereidheid in de sector om daadwerkelijk te veranderen. Doel is om samen met alle betrokken partijen een concrete nieuwe koers in te zetten. Een koers die dit najaar een goede basis kan zijn voor de samenwerkingscontracten die huisartsen en zorgverzekeraars voor 2016 moet gaan sluiten.

Na het debat zal het actiecomité conclusies trekken over de bereidheid onder de gesprekspartners tot koerswijziging en die aan jullie terugkoppelen. Daarbij dan ook wat dit – wat het actiecomité betreft – betekent voor onze opstelling ten aanzien van het contracteringproces 2016.

Het debat volgen
Inmiddels zijn de uitnodigingen voor het debat de deur uit en stroomt de response binnen. Heb jij – zelf of via een collega – geen uitnodiging voor het debat ontvangen, maar wil je er graag bij zijn in de Rode Hoed, maak ons je belangstelling dan snel kenbaar via [email protected]. We kijken dan graag of we je alsnog een plekje kunnen geven. Daarnaast is het debat ook live te volgen via internet. Voor de live stream van het debat ga je naar https://forum.vvaa.nl. Het debat zal integraal via dat kanaal worden uitgezonden.

Voor degenen die nog willen bijdragen aan alle activiteiten, nu en de komende maanden, om het roer in de huisartsenzorg om te krijgen: het rekeningnummer staan nog open. Donaties kunnen naar NL 62 RABO 0303 8458 13 t.n.v. Bots e/o Hendriks.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen