Participatiemaatschappij drukt zwaarder op schouders vrouw

Array

In essentie vindt driekwart van de mantelzorgers dat zowel mannen als vrouwen moeten bijdragen in de zorg voor een ander. Echter, in de praktijk denkt 86% van de vrouwen dat de participatiemaatschappij voor een onevenredig deel op hun schouders terecht komt. Van de mannen denkt 53% er net zo over. Dit blijkt uit Nationaal Mantelzorgpanel van Mezzo, ter voorbereiding op de expertmeeting ‘Gendersensitief beleid bij gemeenten’ die vanmiddag in Den Haag wordt georganiseerd. Minister Jet Bussemaker (OCW) zal tijdens de expertmeeting een eerste reactie geven op de resultaten.

nadenken werkdruk vrouwEen belangrijke vraag tijdens de expertmeeting is: pakken de veranderingen in de zorg verschillend uit voor mannen en vrouwen? Om hier meer inzicht in te krijgen legde Mezzo mantelzorgers diverse stellingen voor. Van de mantelzorgende mannen is 83% tevreden over de verdeling van de zorgtaken in uren tussen mannen en vrouwen. Van de mantelzorgende vrouwen is slechts 53% daarover tevreden. Wat verder opvalt is dat vrouwelijke mantelzorgers vinden dat van hen meer wordt verwacht door:

  • familie (69%)
  • gemeenten (49%)
  • zorgprofessionals (46%)

Gemeenten kunnen hierop inspelen. Liesbeth Hoogendijk, directeur Mezzo: “Tijdens een keukentafelgesprek met een vrouwelijke mantelzorger kan bijvoorbeeld ook eens gevraagd worden of zij de zorg ook kan delen met een/haar man. Op deze manier wordt de gedachte dat er eerder naar vrouwen wordt gekeken doorbroken.”

Volhoudtijd
Daarnaast wordt met zo’n vraag überhaupt de optie besproken om de zorg te delen met meerdere mantelzorgers. In zijn algemeenheid valt op dat het delen van zorg met meerdere mantelzorgers nog lastig is, zowel voor vrouwen als mannen. 65% van de respondenten deelt de zorg niet met andere mantelzorgers. Terwijl de zorg delen de ‘volhoudtijd’ juist verlengt.

Expertmeeting
Tijdens de expertmeeting ‘Gendersensitief beleid bij gemeenten’ delen onderzoekers, belangengroepen en vertegenwoordigers van gemeenten hun kennis en ervaringen. Het doel is de situatie rond de verdeling van zorg en arbeid tussen mannen en vrouwen concreet te benoemen en mogelijke oplossingsrichtingen in kaart te brengen. Gemeenten kunnen daarbij een belangrijke rol spelen, zowel via de uitvoering van de Wmo als bij de geleiding naar werk volgens de Participatiewet. De expertmeeting wordt georganiseerd door de Nederlandse Vrouwen Raad, Atria, Mezzo en Movisie.

Bron: Mezzo

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen