Patiënt krijgt kwaliteit dankzij transparantie in de zorg

0
251

Gedurende het hele jaar slaan zorgverleners, specialisten, onderzoekers en andere professionals uit de medische sector de handen in een. Met één doel: de kwaliteit van de Nederlandse zorg nog verder verbeteren. De kwaliteitsregistraties van DICA zijn daarin een belangrijke schakel. Tijdens het DICA congres 2015, waar meer dan 400 zorgprofessionals aanwezig waren, werden de jaarresultaten van deze registraties gepresenteerd en overhandigd aan Bas van den Dungen, Directeur Generaal Curatieve Zorg van het Ministerie van Volksgezondheid. Zo werd het afgelopen jaar dankzij deze registraties een enorme afname van sterfgevallen na operaties gerealiseerd. Een schitterend voorbeeld dus, hoe samenwerking en informatie delen via DICA de kwaliteit verhoogt.

Medical-Translation1Tijdens het jaarcongres van DICA presenteert de stichting haar resultaten, en die liegen er niet om. Clinical audits hebben bewezen een krachtig instrument te zijn waarmee de dokters de zorg die ze leveren continu kunnen verbeteren. Dat heeft geresulteerd in een afname van het aantal sterfgevallen na darmkankeroperaties van 5,2% in 2009 naar 2,3% in 2014. Voor maagkankeroperaties geldt dat dit aantal daalde van 8,5% in 2011 naar 4,5% in 2014. Het achterblijven van tumorweefsel na operaties voor invasief borstkanker daalde van 5,5% in 2011 naar 4,0% in 2014 en de registraties van klinisch ziektestadium voorafgaand aan longkankeroperaties verbeterden van 71% in 2012 naar 94% in 2014.

Eric-Hans Eddes, directeur van DICA: “De afgelopen jaren stonden in het teken van kwaliteit meten. Dat dit tot deze resultaten heeft geleid is voor ons een teken dat we goed op weg zijn, maar we streven naar meer. Het komende jaar focussen we ons nog meer op het actief verbeteren van de kwaliteit. Door middel van clinical audits kunnen we zorgprocessen in kaart brengen die leiden tot de beste resultaten voor de patiënt. Het delen van positieve resultaten levert grote kwaliteitsimpulsen aan de gehele gezondheidszorg.”

Naast deze prachtige resultaten, sprak DICA de ambitie uit om het komende jaar te gaan samenwerken met ICHOM, zij maken zich op internationaal niveau hard voor het delen van kwaliteitsregistraties waardoor we de patiënt-uitkomsten wereldwijd kunnen delen. Daarnaast zet DICA het komend jaar in op het verder ontwikkelen van patiëntenfeedback, want de ervaringen van de patiënt met het behandelingsresultaat is waar het daadwerkelijk om gaat. Ook blijft het terug brengen van de kosten een belangrijk onderwerp, onder andere door het koppelen van de registraties aan financiele gegevens. Hogere kwaliteit van de zorg; dat is waar make care count voor staat.