Oproep: stel overheveling kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zvw uit tot 2017

Array

eerstelijnActiZ, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), V&VN en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) roepen de Tweede Kamer en minister Schippers op om de overheveling van kortdurend eerstelijnsverblijf naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) uit te stellen tot 1 januari 2017. De drie organisaties hebben grote zorgen over het voornemen van het ministerie van VWS om de overheveling per 1 januari 2016 door te voeren. Ze steunen de overheveling, maar constateren dat de randvoorwaarden voor een zorgvuldige overheveling op 1 januari 2016 niet tijdig zijn ingevuld. Dit schrijven ze vandaag in een brief  aan de Tweede Kamer.

Er bestaat nog veel onduidelijkheid over de precieze inhoud en afbakening van kortdurend eerstelijnsverblijf. Ook is er geen helderheid over de wijze waarop de zorg ingezet moet worden en over de rollen van de verschillende veldpartijen. Gevolg van deze onduidelijkheid is dat er grote risico’s bestaan voor de toegankelijkheid, kwaliteit en betaalbaarheid van deze zorg. ActiZ, de NVZ, V&VN en ZN stellen vast dat een overheveling naar de Zvw per 1 januari 2016 onder de huidige condities niet mogelijk is en daarom ongewenst is. Een jaar uitstel van de overheveling stelt de betrokken partijen in staat om de benodigde randvoorwaarden op een juiste wijze in te vullen om zo een zorgvuldige overheveling naar de Zvw op 1 januari 2017 mogelijk te maken.

Voorkomen onnodige opnames in ziekenhuizen
Een goede regeling voor mensen die kortdurend een verblijfsplek nodig hebben met als doel herstel en terugkeer naar de thuissituatie is een onmisbare schakel om mensen langer thuis te kunnen laten wonen. Partijen onderschrijven daarom dan ook het belang van een goede organisatie van eerstelijnsverblijf. Deze kortdurende opnames voorkomen onnodige opnames in ziekenhuizen omdat het eerstelijnsverblijf de gewenste doorstroom van cliënten mogelijk maakt. Bovendien maken deze kortdurende opnames het mogelijk dat cliënten na een goed herstel uiteindelijk langer thuis kunnen blijven wonen. Tevens ontlast het huisartsen en wijkverpleegkundigen van het leveren van zorg die thuis niet meer verantwoord is. Gezien het kortdurende geneeskundige karakter van de zorg en de relatie met de andere in de Zvw opgenomen zorg is het dan ook terecht dat kortdurende eerstelijnsverblijf uiteindelijk in de Zvw ondergebracht wordt. Dit standpunt hebben partijen eerder kenbaar gemaakt en dat wordt nog steeds door hen onderschreven.

Download de brief

Bron: Zorgverzekeraars Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen