‘Calcitonin gene-related peptide’ (CGRP) als neuropeptide in behandeling migraine

Array

Migraine is een veelvoorkomend, primair hoofdpijnsyndroom, waarbij triptanen als huidige aanvals- medicatie veilig en effectief zijn, maar niet altijd tot complete of consistente verlichting van de hoofd- pijn leiden.
2. ‘Calcitonin gene-related peptide’ (CGRP) is een neuropeptide dat vaatverwijding induceert en be- trokken is bij de centrale pijntransmissie. Uit diermodel- en humaan onderzoek is bekend dat CGRP een belangrijke rol speelt in de pathofysiologie van migraine.
3. CGRP-receptorantagonisten bleken in fase II- en III-studies even effectief als triptanen in de behandeling van migraine zonder vasoconstrictieve effecten en met minder bijwerkingen.
4. CGRP-receptorantagonisten kunnen in de toekomst een behandeloptie zijn voor patie?nten die geen gebruik kunnen maken van triptanen (vanwege een verhoogd cardiovasculair risicoprofiel), die veel bijwerkingen hebben of die geen goede respons op triptanen hebben.
brein hersen hoofd neuro1Neuroloog Ferrari start een grootschalig onderzoek in Leiden. Het LUMC in Leiden gaat na de zomer 600 patiënten – deze ‘anti-CGRP-middelen’ testen. Kleiner Amerikaans onderzoek toonde eerder hoopvolle uitkomsten. Gemiddeld kunnen de maandelijkse injecties ervoor zorgen dat patiënten de helft minder migrainedagen hebben.

‘Calcitonin gene-related peptide’ (CGRP) is een potent neuropeptide dat tot expressie komt in het trigeminovasculaire systeem en dat een belangrijke rol speelt in de pathofysiologie van migraine. Blokkade van de CGRP-afgifte is een van de aangrijpingspunten van antimi- grainetherapie. Op basis van proefdieronderzoek lijkt het dat het als enig aangrijpings- punt ook veelbelovend is. Van blokkade van de CGRP-receptor is inmiddels in klinische fase II- en III-studies aangetoond dat dit een effectieve behandeling van migraine- aanvallen is zonder een direct vasoconstrictief werkingsmechanisme. Het vooruitzicht van een non-vasoconstrictieve therapie voor de acute behandeling van migraine biedt een nieuwe behandelmogelijkheid voor migrainepatie?nten. Juist voor patie?nten die geen ge- bruik kunnen of willen maken van triptanen (vanwege een verhoogd cardiovasculair risico- profiel), die veel bijwerkingen hebben, of die geen goede respons hebben bij triptan- gebruik, kunnen CGRP-receptorantagonisten een behandeloptie vormen.

Voordeel van de nieuwe medicatie is dat het maandelijkse injecties zijn in plaats van dagelijkse pillen. Bovendien lijken de injecties nauwelijks bijwerkingen te geven, in tegenstelling tot middelen in de huidige behandelrichtlijn.

De Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten is blij met het onderzoek in het LUMC. De vereniging pleit ook voor meer onderzoek bij vrouwen en het verschil tussen mannen en vrouwen bij bepaalde ziektes. Migraine komt drie keer zoveel voor bij vrouwen als bij mannen en hormonen hebben daarbij veel invloed op. Maar de medicijnen zijn niet specifiek ontwikkeld voor vrouwen bij wie de migraine wordt veroorzaakt door hun hormonen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen