Strijd tegen kanker vergt gezamenlijke aanpak betaalbaarheid

Array

Geneesmiddelfabrikanten willen samen met ziekenhuizen, zorgverzekeraars, artsen, patiënten, vergoedingsinstanties en overheid oplossingen vinden om de strijd tegen kanker ook in de toekomst betaalbaar te houden.

Dat zegt branchevereniging Nefarma in een eerste reactie op het zojuist verschenen advies van de KWF-werkgroep aan minister Schippers van Volksgezondheid. Nieuwe en nog komende geneesmiddelen, waaronder kankermedicijnen, bieden uitzicht op grote verbeteringen in de zorg. Ze dragen bij aan de bestrijding van dodelijke ziekten. Het is een gemeenschappelijke opdracht die innovaties mogelijk te maken en patiënten daar zo snel mogelijk van te laten profiteren tegen maatschappelijk verantwoorde uitgaven aan zorg.

kwf rechthoekDe leden van Nefarma hebben afgelopen maanden de KWF-werkgroep geholpen inzicht te krijgen in de toekomstige nieuwe kankergeneesmiddelen en de mogelijkheden het optimale (en dus ook doelmatige) gebruik ervan te bevorderen.

Het betaalbaar houden van innovatie vereist een integrale benadering. Er is niet één simpele maatregel om dit doel te bereiken. Zo staan tegenover kostenstijgingen binnen ziekenhuizen lagere uitgaven voor geneesmiddelen buiten het ziekenhuis. Per saldo zijn in de afgelopen jaren de totale uitgaven aan geneesmiddelen in Nederland zelfs licht gedaald. Doordat het octrooi van een fors aantal geneesmiddelen komende jaren zal aflopen, ontstaat financiële ruimte voor verbetering van de zorg en het gebruik van innovatieve middelen. Ook is het belangrijk de opbrengsten van nieuwe geneesmiddelen mee te wegen: naast gezondheidswinst voor de patiënt zijn dat mogelijkheden om kosten elders in de zorg te besparen. Het is wenselijk nog veel beter in beeld te krijgen of de inzet van dure geneesmiddelen volgens de richtlijnen en doelmatig gebeurt. De fabrikanten willen eenduidig en inzichtelijk onderzoek bevorderen naar het gebruik van deze middelen en de behaalde uitkomsten voor de patiënt. Daarvoor is medewerking van alle betrokkenen nodig: artsen, ziekenhuizen, verzekeraars en patiënten.

Bij de totstandkoming van het KWF-rapport hebben de geneesmiddelfabrikanten aangegeven nadrukkelijk te willen kijken naar aanpassing van de bestaande financieringsmodellen voor kostbare geneesmiddelen zoals kankermedicatie. Eén voorbeeld is de mogelijkheid om geneesmiddelen alleen te vergoeden wanneer ze bij de betreffende patiënt ook blijken te werken. Een ander voorbeeld is om een prijsplafond per patiënt af te spreken, onafhankelijk van de duur van de behandeling. Het verder gezamenlijk zoeken naar dergelijke mogelijkheden biedt de meeste kans op succes, aldus Nefarma.

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen