Bestaande hartproblemen voorspellen hartstilstand bij epilepsie

De behandeling van epilepsiepatiënten moet niet alleen gericht zijn op het voorkomen van aanvallen, maar ook op het in kaart brengen en het behandelen van hartproblemen. Dit is nodig omdat epilepsiepatiënten meer risico lopen op een plotselinge hartstilstand als ze bestaande hartproblemen hebben. Dit beweren onderzoekers van Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN) en de afdeling cardiologie van het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam deze maand in het toonaangevende vakblad Neurology.

Uit recent onderzoek blijkt dat plotselinge hartstilstand drie keer zo vaak voorkomt bij epilepsiepatiënten als in de algemene bevolking. Het was onduidelijk welke epilepsiepatiënten nu het meeste risico lopen. De onderzoekers hebben een databank van het AMC gebruikt, waar gegevens worden bijgehouden van elke reanimatie buiten het ziekenhuis in de provincie Noord-Holland.

hart cardio vrouwDe onderzoekers van SEIN en het AMC hebben epilepsiepatiënten die een plotselinge hartstilstand meemaakten, vergeleken met twee controlegroepen, personen zonder epilepsie maar met een plotselinge hartstilstand en epilepsiepatiënten die nooit een plotselinge hartstilstand hebben doorgemaakt.

Epilepsiepatiënten kregen gemiddeld zeven jaar eerder een plotselinge hartstilstand dan diegenen zonder epilepsie (57 versus 64 jaar). Epilepsiepatiënten met bestaande hartproblemen liepen het meeste risico op een plotselinge hartstilstand en niet diegenen met veel epileptische aanvallen. De onderzoekers adviseren daarom bij epilepsiepatiënten aandacht te besteden aan de conditie van het hart.

Bron: AMC

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel studeer ik toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen