Schippers: oplossing eventuele acute knelpunten dure geneesmiddelen

Array

Minister Edith Schippers (VWS) heeft preventieve afspraken gemaakt met zorgverzekeraars en zorgaanbieders over het oplossen van eventuele acute problemen in de financiering van dure – vaak oncologische – medicijnen. Zorgverzekeraars zorgen ervoor dat verzekerden niet om financiële redenen geen dure geneesmiddelen krijgen. Zorgaanbieders garanderen dat zij – indien medisch noodzakelijk – dure medicijnen aan patiënten zullen blijven voorschrijven. Schippers heeft hierover de Tweede Kamer vandaag per brief geïnformeerd.

weesgeneesmiddelen2

Schippers wijst in haar brief erop dat er tot nu toe bij het Landelijk Meldpunt Zorg (LMZ) geen meldingen zijn binnengekomen over het vanuit financieel oogpunt niet voorschrijven van intramurale geneesmiddelen. Preventief heeft zij nu met betrokken partijen voor de korte termijn afgesproken:

  1. Zorgverzekeraars onderschrijven hun zorgplicht en zorgen dat patiënten niet om budgettaire redenen de toegang tot dure geneesmiddelen wordt ontzegd.
  2. Zorgaanbieders garanderen dat zij richtlijnconform werken en dus ook, waar medisch noodzakelijk, dure geneesmiddelen aan patiënten voorschrijven. Indien een zorgaanbieder in individuele gevallen financieel echt niet in staat is een geneesmiddel te leveren, gaat de zorgaanbieder hierover met de betreffende verzekeraar het gesprek aan, zodat er een passende oplossing gevonden kan worden.

Schippers benadrukt in haar brief dat de NZa toeziet op de zorgplicht van verzekeraars en de IGZ op verantwoorde zorgverlening door aanbieders. Vorige week verschenen er op verzoek van Schippers rapporten van NZa en KWF over de problematiek van dure (oncologische) geneesmiddelen.  Gemeenschappelijk en onder regie van het ‘bestuurlijk overleg medisch specialistische zorg’ wordt gewerkt aan oplossingen van in die rapporten genoemde (financiële) knelpunten. Voor de langere termijn (vanaf 2016) komt Schippers dit najaar met een nieuwe visie op geneesmiddelenbeleid.

Schippers heeft eerder al aangekondigd stevig in te zetten op het toegankelijk en betaalbaar houden van dure medicijnen. Wanneer Nederland in het eerste half jaar van 2016 voorzitter van de Europese Unie is, heeft het geneesmiddelenbeleid voor haar hoge prioriteit.

Bron: Min. VWS

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen