Rekenmodel belangrijke steun bij gezinsplanning

Array

Op welke leeftijd moeten paren beginnen als ze één, twee of drie kinderen wensen?
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben in een internationale onderzoeksgroep een voorspelmodel ontwikkeld dat paren helpt hun gewenste gezinsgrootte te realiseren. Het model geeft aan op welke leeftijd van de vrouw een paar uiterlijk aan het krijgen van kinderen moet beginnen als het één, twee of drie kinderen wil. De resultaten zijn zojuist gepubliceerd in het blad Human Reproduction*.

Het model houdt er rekening mee hoe belangrijk paren het vinden dat het gezin dat ze zich hadden voorgesteld ook volledig wordt gerealiseerd. Als ze bijvoorbeeld heel graag twee kinderen willen krijgen, en ze daarom een grote kans van 90 procent willen hebben dat dit ook gaat lukken, moeten ze uiterlijk starten als de vrouw ongeveer 27 jaar is. Als het paar van plan is om, indien nodig, IVF te gebruiken, hoeven ze pas op 31-jarige leeftijd te beginnen. Als het paar genoegen neemt met een lagere kans van 75 procent op 2 kinderen moeten ze op zijn laatst beginnen als de vrouw 34 jaar is, en 35 bij eventueel IVF gebruik.

De uiterste startleeftijd hangt sterk af van het gewenste aantal kinderen. Zo moeten paren die drie kinderen willen met een grote kans van 90 procent al beginnen op een leeftijd van 23 jaar, terwijl voor 1 kind gewacht kan worden tot het 32ste. Als het paar van plan is om – indien  nodig – gebruik te maken van IVF schuiven deze leeftijden 4 jaar op, net als bij 2 kinderen.

Het model is ontwikkeld om paren te helpen met het plannen van hun gezinsvorming. Tegenwoordig wachten de meeste paren veel langer dan vroeger met het krijgen van kinderen, en door pilgebruik kan de planning heel precies gebeuren. Jonge mensen willen eerst studeren, zo lang mogelijk carrière maken zonder kinderen, en veel leuke en interessante dingen doen die lastiger uitvoerbaar worden als je kinderen hebt, zoals reizen. Om dit soort redenen wordt het krijgen van kinderen vooruitgeschoven, maar eigenlijk zonder idee of de gezinsvorming dan nog gaat lukken. ‘ Voor goede besluitvorming is het voor paren belangrijk om inzicht te hebben in de kansen dat ze de door hen gewenste gezinsgrootte ook gaan realiseren. En daarin voorzien de resultaten van ons onderzoek’, zegt onderzoeksleider Dik Habbema, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Dit is de eerste keer dat een dergelijk voorspelmodel voor gezinsplanning ontwikkeld is. Het model houdt rekening met het gewenste aantal kinderen, de sterkte van de kinderwens, en de vraag of het paar eventueel vruchtbaarheidsbehandelingen wil ondergaan. Het artikel over het onderzoek geeft een groot aantal resultaten, waaraan de voorbeelden in dit persbericht ontleend zijn. Het artikel is te downloaden van: http://humrep.oxfordjournals.org/content/early/recent

[*] “Realizing a desired family size: when should couples start?”, by J. Dik F. Habbema et al. Human Reproduction, doi:10.1093/humrep/dev148

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen