Verlenging overgangsrecht ‘Wlz-indiceerbaren’ Wmo & Jeugd

Array

rolstoel1Ruim 13.000 cliënten met een extramurale AWBZ-indicatie en een Wlz-profiel (z.g. ‘Wlz-indiceerbaren’) kozen voor het Wlz-overgangsrecht. Aanvankelijk was geregeld dat dit een jaar zou gelden, maar VWS heeft nu besloten het overgangsrecht te verlengen tot 1 januari 2017.

Het betreft de groepen genoemd in de Regeling Wlz-indiceerbaren en de cliënten die zich tijdig hebben gemeld bij het informatiepunt van Per Saldo/Ieder(in). In de Regeling langdurige zorg staat al dat het overgangsrecht voor bewoners van een Fokuswoning geldt tot 1 januari 2017.

Het ministerie van VWS wil met het verlengen van het overgangsrecht cliënten die een Wlz-indicatie hebben gekregen in functies en klassen met einddatum 31 december 2015 duidelijkheid geven over de situatie per 1 januari 2016.

Gevolgen gemeenten:

  • Vanaf 1 januari 2017 kan een (nu nog onbekend) aantal Wlz-indiceerbaren na herindicatie door het CIZ weer onder de Jeugdwet en de Wmo vallen.
  • De groep volwassen Wlz-indiceerbaren met overgangsrecht tot 1-1-2017 heeft formeel nog geen aanspraak op huishoudelijke hulp vanuit de Wlz, omdat zij nog een extramurale indicatie hebben. Deze groep zou in 2016 nog een beroep op de Wmo kunnen doen. Echter alle andere cliënten die zelfstandig wonen met een Wlz-indicatie en een modulair pakket thuis, krijgen met ingang van 1-1-2016 hun huishoudelijke hulp wel uit de Wlz.

De VNG wil dat VWS het zo regelt dat dit laatste ook geldt voor de groep Wlz-indiceerbaren. In de loop van dit jaar wordt duidelijk of het Rijk aan deze wens van de VNG kan voldoen.

CIZ
Het CIZ zal van alle Wlz-indiceerbaren beoordelen of zij daadwerkelijk voldoen aan de toegangscritaria voor de Wlz. Het kan voorkomen dat cliënten niet aan deze criteria voldoen. Zij behouden dan hun Wlz-aanspraak tot 1 januari 2017. VWS geeft het CIZ extra tijd om te beoordelen of cliënten voldoen aan de toegangscriteria voor de Wlz.

Motie Siderius
Het CIZ geeft de komende maanden, als eerste fase van het herindicatietraject, uitvoering aan de Tweede Kamermotie Siderius. Deze motie vraagt het kabinet het budget voor zorg op school aan de huidige indicaties van ernstig meervoudig gehandicapte leerlingen toe te voegen, zodat het overgangsrecht in de Wlz wordt gerespecteerd.

Dit betreft ca. 2300 kinderen die mogelijk in aanmerking komen voor een hogere indicatie voor verpleging en/of persoonlijke verzorging. Deze extramurale indicatie is geldig tot 1 januari 2017. Als kinderen voldoen aan de toegangscriteria voor de Wlz, dan krijgen zij een Wlz-indicatie in termen van een zorgprofiel. De indicatie gaat in per 1 januari 2017.

Meer informatie
De bedoeling is dat het herindicatietraject nog dit jaar wordt afgerond. Informatie over de groep Wlz-indiceerbaren leest u op Hoeverandertmijnzorg.nl. en in eerdere VNG-berichten.

Bron: VNG

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen