VUmc-wetenschap mondiaal nog steeds toonaangevend

Array

VUmc draait al jaren mee in de top van de nationale en internationale medische wetenschap. En dat blijft zo. Uit de onlangs gepubliceerde analyse van het Centrum voor Wetenschap- en Techniekstudies, CWTS, blijkt dat het onderzoek van VUmc 74% vaker door andere wetenschappers wordt geciteerd dan het wereldgemiddelde. VUmc staat daarmee op de tweede plaats in Nederland, net achter het ErasmusMC. Over de periode vanaf 1998 scoort VUmc zelfs het beste van alle umc’s.
Het CWTS analyseert het aantal keer dat specifieke artikelen worden geciteerd in de wetenschappelijke literatuur. Dat wordt uitgedrukt in de MNCS, de Mean Normalised Citation Score,voor een bepaald vakgebied. Dit is een maat voor de impact van de publicaties van wetenschappers. Kom je daarbij precies op 1 uit, dan presteer je volgens het wereldgemiddelde van jouw vakgebied.

CCA_open_dag VUmc Verschil maken
Gezien over de afgelopen vijf jaren, bezet VUmc de tweede plaats met een MNCS van 1,74. Dat is een stijging van 0,3  ten opzichte van de vorige analyse. Daarbij bevindt twintig procent van alle VUmc-artikelen over deze periode zich bij de tien procent van de meest geciteerde artikelen in het eigen vakgebied.

Decaan Johannes Brug is blij met de analyse: “VUmc wil graag dat zijn onderzoek leidt tot verbetering van de volksgezondheid en de gezondheidszorg, binnen VUmc, maar ook daarbuiten. Als andere wetenschappers onze publicaties veel citeren is dat een belangrijke indicatie dat ons onderzoek verschil maakt.”

Brute kracht
De artikelen die onderzoekers van VUmc publiceerden tussen 1998 en 2014, werden tot eind 2014 veel vaker dan gemiddeld geciteerd door anderen. Dat leidt tot een score van 1,66, de hoogste van alle Nederlandse umc’s. Vorig jaar was dat 1,65. Brug: “Veel van het onderzoek dat zo vaak wordt geciteerd is het resultaat van multidisciplinaire samenwerking – zowel op de campus met de Vrije Universiteit, als nationaal en internationaal. Die samenwerking is cruciaal om verder te komen in medisch en gezondheidswetenschappelijk onderzoek.”

Een derde vermeldenswaardige trend is de zogeheten ‘brute force’, het aantal publicaties vermenigvuldigd met de MNCS. VUmc vertoont een snel stijgende lijn en dat weerspiegelt de snelle toename van de hoeveelheid publicaties, in combinatie met een hoge impact. VUmc publiceert niet alleen meer, maar de impact van die extra publicaties is bovendien hoog.

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen