Het onderzoeken van bijwerkingen vergroot de patiëntveiligheid

Array

Nefarma vindt het een goede zaak dat het Lareb zich opnieuw gaat verdiepen in mogelijke bijwerkingen van het vaccin tegen baarmoederhalskanker. Op deze manier wordt duidelijk of ongerustheid terecht is.

Het is belangrijk dat geneesmiddelen blijvend worden onderzocht op werking, effectiviteit en veiligheid. Elk geneesmiddel kan leiden tot bijwerkingen. Sommige komen geregeld, andere uiterst zelden voor. Niet altijd komen bijwerkingen naar voren tijdens de intensieve onderzoeksperiode die aan de introductie van een medicijn vooraf gaat.

functioneringsgesprekGeneesmiddelenfabrikanten zijn verplicht om bijwerkingen van geneesmiddelen te monitoren, registreren en te melden. Op basis van meldingen van geneesmiddelen kunnen goedkeuringsinstanties zoals in Nederland het College ter beoordeling van geneesmiddelen (CBG) bijvoorbeeld besluiten dat de bijsluiter van een medicijn moet worden aangepast of dat andere maatregelen noodzakelijk zijn.

Het onderzoek naar het vaccin tegen baarmoederhalskanker gebeurt op verzoek van het Europees Geneesmiddelbureau (EMA).

In Scandinavië is enige discussie ontstaan over het vaccin dat sinds 2009 via het Rijksvaccinatieprogramma wordt gegeven aan meisjes vanaf 12 jaar. Het vaccin zou ernstige, met name chronische klachten kunnen veroorzaken, maar duidelijk is dat niet.

“Hoewel wij nooit een verband hebben kunnen vinden tussen het vaccin en de klachten, is het besluit van EMA een reden om nogmaals naar de Nederlandse klachten te kijken”, vertelde Lareb-directeur Agnes Kant in Trouw en aan de NOS.

Het Lareb stelt sinds 2006 1142 klachten van bijwerkingen over het vaccin te hebben gekregen. Volgens Kant zijn dit er relatief minder dan over andere vaccins uit het Rijksvaccinatieprogramma.

Bij het Lareb zijn in totaal 49 meer opmerkelijke meldingen bekend, van meisjes die na het vaccin last hadden van ernstige vermoeidheid waarvan sommige in combinatie met duizeligheid, een verhoogde hartslag en bloeddruk.

Na de zomervakantie gaat het Lareb contact opnemen met deze 49 melders. “Misschien is inmiddels in veel gevallen een andere oorzaak gevonden, misschien niet. Maar ook dat is belangrijke kennis,” zegt Kant. Dat vage klachten als vermoeidheid sowieso vaak voorkomen bij pubermeisjes, maakt het volgens de directeur lastig om een patroon te vinden. Tot slot roept zij mensen op die nog geen melding hebben gedaan dat wel te doen. “Zonder melding kunnen we het ook niet onderzoeken.”

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen