“Goedkoop als het kan, duur als het moet”

Array

Vergeleken met het buitenland worden in Nederland veel generieke, goedkope geneesmiddelen voorgeschreven. Dat is prima, zolang patiënten die modernere, innovatieve geneesmiddelen nodig hebben, deze ook maar krijgen.

Dat zegt de Nederlandse branchevereniging van innovatieve geneesmiddelen Nefarma in een reactie op berichtgeving afgelopen weekend in de Telegraaf over dat geneesmiddelfabrikanten de komst van merkloze middelen moeilijker zouden willen maken.

De Telegraaf bericht dat het succesvolle Nederlandse beleid om zo veel mogelijk merkloze geneesmiddelen te gebruiken, dreigt te sneuvelen in het TTIP-handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten.

Producenten van dure merkgeneesmiddelen zouden volgens de krant in het geheim onderhandelingen voeren over dat verdrag en de mogelijkheden voor Europese overheden te beperken om prijsbeleid te voeren. Ze zouden daarnaast willen dat patenten voor nieuwe geneesmiddelen langer geldig blijven, zodat bedrijven langer een monopolypositie houden.

Nefarma huldigt al jaren het standpunt ‘goedkoop als het kan, duur als het moet’. In Nederland dalen de totale uitgaven aan geneesmiddelen, mede door de inzet van generieke middelen en het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Door besparingen op dergelijke middelen ontstaat de mogelijkheid om, waar dat nodig is, de duurdere middelen te kunnen inzetten. Afgelopen twintig jaar is het volume aan generieke geneesmiddelen gestegen; afgelopen tien jaar dat van innovatieve middelen gedaald.

Nefarma zet zich in voor een duurzaam betaalbare financiering van de gezondheidszorg, waarbij een goed evenwicht tussen generieke en innovatieve geneesmiddelen één van de pijlers onder het beleid is.

Zie ook deze infographic in het Farmahuis.
 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen