Online fotowedstrijd #EyeCareForAll gelanceerd

Array

Deel een beeld en vraag aandacht voor universele oogzorg  #EyeCareForAll
De International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) heeft met steun van Bayer HealthCare een internationale fotowedstrijd gelanceerd met als thema ‘Eye care for all’, waarmee de impact van ooggezondheid op het leven van mensen wordt benadrukt.

De online fotowedstrijd, waarvoor zowel professionele als amateurfotografen van over de hele wereld worden uitgenodigd, vestigt de aandacht op universele oogzorg, met name voor hen die kwetsbaar zijn en de zorg het hardste nodig hebben.

optometrie2Met het thema ‘Eye care for all’ stimuleren Bayer Healthcare en de IAPB het delen van beelden die actuele successen met betrekking tot ooggezondheid laten zien en tevens onvervulde behoeften documenteren. ‘Ooggezondheid’ omvat ook revalidatie en ondersteunende diensten voor mensen met onomkeerbaar verlies van gezichtsvermogen. Foto’s kunnen worden ingediend tot 8 oktober 2015 – World Sight Day.

 

“Oogzorg is een belangrijk maar dikwijls verwaarloosd onderdeel van onze gezondheid”, aldus Joanna Conlon, Director of Development, IAPB. “Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot oogheelkundige zorg? Hoe vieren we onze successen waar we zo hard voor gewerkt hebben? Deze fotowedstrijd is volgens mij een geweldige manier om licht te werpen op dergelijke vragen.”

 

World Sight Day

Voor World Sight Day luidt de oproep eveneens “Eye care for all”. World Sight Day, een internationale dag van awareness met betrekking tot vermijdbare blindheid en de preventie daarvan, is een belangrijke communicatiegelegenheid voor de oogheelkundige gemeenschap. Het is een geweldig moment om een breder publiek te bereiken – de familie van patiënten, mensen die zelden een oogonderzoek ondergaan, diabetici – en duidelijk te maken waarom ooggezondheid ieders aandacht verdient. De fotowedstrijd zal in het middelpunt van de belangstelling staan tijdens de World Sight Day-evenementen van de IAPB dit jaar. World Sight Day 2015 valt op 8 oktober 2015.

 

“We zijn heel blij met onze samenwerking met de IAPB en onze steun aan World Sight Day en de fotowedstrijd”, aldus dr. Rafiq Hasan, Vice President en Global Head of Ophthalmology, Bayer HealthCare. “Deze samenwerking versterkt onze inzet voor de gemeenschap om de awareness te vergroten en iets te doen aan de onvervulde behoeften op het gebied van de oftalmologie.” Ga voor meer informatie naar de microsite: http://photocomp.iapb.org.

 

Over de wedstrijd

Deelname aan de wedstrijd is nu wereldwijd mogelijk via de microsite voor de wedstrijd, http://photocomp.iapb.org. Om mee te doen, uploadt u de foto die “Eye care for all” het best weergeeft en voorziet u deze van een titel of onderschrift, uw naam, beroep en contactgegevens. De inzendingen kunnen op Facebook en Twitter worden gedeeld zodat anderen ze kunnen liken/sharen – hoe meer vermeldingen op sociale media, hoe meer stemmen (gebruik hashtag #EyeCareForAll). Het publiek kan op de inzendingen stemmen op de sociale mediapagina’s van de IAPB, en de foto’s met de meeste stemmen komen op de shortlist die door een jury wordt beoordeeld. De wedstrijd loopt tot 8 oktober 2015 – World Sight Day. Dan zal de jury twee winnaars van de eerste prijs en nog 5 winnaars kiezen, die op 14 oktober 2015 bekend worden gemaakt op de vergaderingen van de ledenraad van de IAPB in China.

 

De professionele prijs is een fantastische kans om een oogzorgproject te bezoeken en fotografisch vast te leggen. De amateurprijs is een Nikon D3300-camera – een geweldige eerste stap in de wereld van de professionele fotografie. Er is ook een speciale prijs voor kinderen. De overige winnaars worden genoemd in een appel op de raadsvergaderingen en alle winnaars zullen deel uitmaken van een fototentoonstelling bij de 10e algemene vergadering van de IAPB in Durban, Zuid-Afrika in 2016.

 

Algemene feiten over visuele handicaps

  • Wereldwijd hebben zo’n 285 miljoen mensen een visuele handicap: 39 miljoen mensen zijn blind en 246 miljoen mensen zijn slechtziend (matige tot ernstige visuele handicap).
  • Maar liefst 80% van het totale aantal visuele handicaps over de hele wereld heeft een vermijdbare oorzaak.
  • Zo’n 90% van de visueel gehandicapten leeft in ontwikkelingslanden.

 

  • In Nederland hadden in 2010 naar schatting 320.000 mensen een visuele beperking in beide ogen (een gezichtsscherpte minder dan 0.3 met beschikbare correctie).[i]
  • Ongeveer 76.000 van hen zijn blind (visus minder dan 0.05) en 223.000 slechtziend (visus tussen 0.3 en 0.05).[ii]
  • De belangrijkste oorzaken van visuele beperkingen in Nederland zijn cataract (83.000 mensen), refractie afwijkingen (69.000), leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) (68.000), diabetische retinopathie (19.000) en glaucoom (13.000).[iii]
  • Naar schatting 56% van alle blindheid en slechtziendheid in Nederland (168.000 mensen) is te voorkomen of te behandelen en dus vermijdbaar.[iv]

Over de IAPB

De International Agency for the Prevention of Blindness (IAPB) is de overkoepelende organisatie die internationale inspanningen coördineert op het gebied van activiteiten ter preventie van blindheid. De missie van de IAPB is het uitbannen van de hoofdoorzaken van vermijdbare blindheid en slechtziendheid door overheden en non-gouvernementele organisaties bij elkaar te brengen om de planning, ontwikkeling en implementatie van duurzame nationale oogzorgprogramma’s mogelijk te maken. Ga naar: www.iapb.org.

[i – iv] Ref. http://www.vision2020.nl/sitNL.html

Bron: Bayer HealthCare

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen