Nieuwe hoogleraar Radiotherapie LUMC versterkt samenwerking met Antoni van Leeuwenhoek

Array

radiotherapiekamerPer 1 augustus is dr. Uulke A. van der Heide aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) benoemd als bijzonder hoogleraar Radiotherapie, in het bijzonder beeldvormende technieken in de radiotherapie. Hiermee heeft de samenwerking tussen de afdelingen Radiotherapie van het LUMC en het Antoni van Leeuwenhoek, waar Van der Heide werkzaam is, een belangrijke impuls gekregen.

Dr. Uulke van der Heide is een internationaal erkend expert op het gebied van MRI-gestuurde radiotherapie. Ook houdt hij  zich bezig met het verder ontwikkelen van kwantitatieve MRI-technieken voor een preciezere dosisafgifte. Zijn onderzoek is gericht op het optimaliseren van de dosisverdeling door een betere visualisatie van het doelgebied van de bestraling met behulp van functionele MRI. Hierdoor is het mogelijk om binnen een tumor gebieden te onderscheiden die een hogere bestralingsdosis nodig hebben, oftewel ‘dose painting’ Als projectleider MRI-versneller is hij verantwoordelijk voor de klinische implementatie van MRI-gestuurde radiotherapie in het Antoni van Leeuwenhoek.

Het onderzoek van Uulke van der Heide sluit uitstekend aan op de expertisegebieden rectum- en gynaecologische tumoren van het LUMC. De samenwerking zal zich onder meer richten op MRI-geleide brachytherapie, MRI-geleide radiotherapie dose painting en multiparametrische MRI. Prof. Corrie Marijnen, hoofd Afdeling Radiotherapie LUMC en prof. Marcel Verheij, hoofd Afdeling Radiotherapie Antoni van Leeuwenhoek,  feliciteren Uulke van harte met deze benoeming en zien uit naar een vruchtbare samenwerking.

Achtergrond
Uulke van der Heide (1963) volgde de opleiding Experimentele Fysica aan de Universiteit van Utrecht en promoveerde in 1993 cum laude op het onderwerp fluorescentie polarisatie in spierweefsel. Hierna was hij als postdoc werkzaam in Grenoble, Utrecht en Philadelphia. In 1999 startte hij zijn specialisatie tot klinisch fysicus op de afdeling Radiotherapie van het UMCU. In 2011 werd hij klinisch fysicus/groepsleider bij de afdeling Radiotherapie van het Antoni van Leeuwenhoek.

Bron:  LUMC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen