Vanaf 1 september vergoeding onderhouds-behandeling van nieuwe combinatie inhalatiemedicatie van Boehringer Ingelheim in Nederland

Array

Een vooruitgang in de COPD-zorg: Spiolto® Respimat® vergoed in Nederland

Spiolto Respimat is vandaag opgenomen in het Geneesmiddelen Vergoedingssysteem (GVS) en beschikbaar als bronchusverwijdende onderhoudsbehandeling voor patiënten met chronische obstructieve longziekte (COPD).

Ook al is de productnaam nieuw, een van de werkzame bestanddelen is bij de meeste patiënten en voorschrijvende artsen algemeen bekend: Spiolto Respimat bevat namelijk tiotropium (Spiriva®) dat met olodaterol (Striverdi®) wordt gecombineerd. Striverdi is specifiek ontwikkeld als aanvulling op Spiriva.1-4

longenIn Nederland is Spiriva al 13 jaar op de markt en vormt het de basis voor de behandeling van veel COPD-patiënten”, aldus Jos Kuijs, Medical Director in Nederland.

Afgifte met de Respimat-inhalator
Zoals de merknaam al aangeeft, wordt het nieuwe geneesmiddel afgegeven via de Respimat-inhalator. Respimat is de enige, voor COPD-patiënten, beschikbare inhalator die een langzaam bewegende, zachte nevel afgeeft.5,6 Hierdoor kunnen patiënten de medicatie gemakkelijk inhaleren.

“Ik ben verheugd dat ik met de komst van deze nieuwe vaste combinatie van een langwerkend anticholinergicum en bètamimeticum meer mogelijkheden heb gekregen in de therapeutische behandeling van COPD patiënten”, aldus Prof. Christian Taube van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Een waardevolle nieuwe optie
Spiolto Respimat biedt aanmerkelijke verbeteringen ten opzichte van Spiriva Respimat voor de longfunctie, kortademigheid, het gebruik van ‘rescue’-medicatie en de kwaliteit van leven.7,8

COPD-patiënten worden vaak pas gediagnosticeerd wanneer hun longfunctie al aanzienlijk is afgenomen.9 Uit onderzoek blijkt dat door al in een vroeg stadium van COPD met Spiolto Respimat te starten, vooral de longfunctie kan verbeteren.7

Zodoende kan Spiolto Respimat een waardevolle nieuwe optie zijn voor COPD-patiënten vanaf het moment dat met onderhoudsbehandeling wordt gestart.

Referenties:
1 SmPC Spiolto® Respimat®
2 SmPC Striverdi® Respimat®
3 ZuWallack R, et al. Int J COPD 2014; 9: 1133–1144
4 Lange P, et al., J Pulm Respir Med 2014; 4 (4): 1000196
5 Hochrainer D, et al. J Aerosol Med 2005; 18(3): 273–282
6 Dalby R, et al. Int J Pharm 2004; 283: 1–9
7 Buhl R, et al. Eur Resp J 2015; 45(4): 969–979 and online supplementary materials.
8 Beeh, et al. Pulm Pharm Ther 2015; [Epub ahead of print], doi: 10.1016/j. pupt.2015.04.002.
9 Mapel DW, et al. Int J COPD 2011;6:573–581

Bron: Boehringer Ingelheim

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen