Meer kennis over kanker door onderzoek naar eiwitten

Array

Azra Mujic-Delic bekeek voor haar promotieonderzoek hoe drie bepaalde soorten chemokine-receptoren op het celmembraan van kanker cellen signaleren. Haar onderzoek geeft beter inzicht in de cellulaire processen die leiden tot tumorgroei en uitzaaiing.

Receptoren zijn eiwitten die aanwezig zijn op het celmembraan van cellen. Ze hebben als taak om signalen van buitenaf te ontvangen en om te zetten naar signalen binnenin de cel. Chemokine-receptoren binden stoffen (chemokines genoemd) die worden afgescheiden door immuuncellen in geval van een ontsteking.

Zodra chemokines in hoge concentratie worden afgescheiden, wordt dit ‘aangevoeld’ door cellen waarop chemokine-receptoren op het membraan aanwezig zijn. Vervolgens worden deze cellen geleid in de richting van de chemokines. Als er binding plaatsvindt van de chemokine met de chemokine-receptor, worden er signalen in de cellen doorgegeven om de ontsteking te remmen. Soms treedt er een verstoring van het systeem op waardoor teveel of juist te weinig chemokines afgescheiden worden. Dit kan leiden tot verschillende ziektes, zoals kanker.

muisDrie receptoren onderzocht
Mujic-Delic onderzocht drie verschillende chemokine-receptoren (namelijk CXCR4, CXCR7 en US28) en hun rol bij het verloop van kanker. Ze bekeek hoe die drie receptoren op het celmembraan van kanker cellen signaleren. Ze voerde hiervoor allerlei behandelingen uit op kanker-cellijnen, afgeleid uit tumoren van patiënten. Ook heeft ze kleine antilichamen (nanobodies genoemd) beschreven die specifiek binden op CXCR7 en hierdoor tumorgroei van cellijnen van hoofd- en nekkanker remt in muizen.

Dankzij dit promotieonderzoek weten wetenschappers straks meer over chemokine-receptoren en hun signalering. Met deze kennis kunnen er mogelijke nieuwe behandelmethodes en therapie-combinaties voor kanker getest worden. Ook de beschreven CXCR7-specifieke nanobodies zouden nu verder getest kunnen worden om te kijken of ze in combinatie met andere therapieën een positieve bijdrage kunnen leveren voor patiënten met hoofd- en nekkanker.

Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE

Bron: VU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen