InZwang voorloper met digitale overdracht tussen verloskundigen en gynaecologen

Array

De informatieoverdracht tussen gynaecologen van het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) in Gouda en verloskundigen uit de regio vindt sinds kort, in alle acute situaties, digitaal plaats. Hiermee zijn deze gynaecologen en verloskundigen de eersten in Nederland die dit via de landelijke informatiestandaarden gerealiseerd hebben.Tot nu toe moest de verloskundige in acute situaties telefonisch contact opnemen met de gynaecoloog voor een overdracht. Indien mogelijk werd de papieren zwangerschapskaart meegenomen naar het ziekenhuis. Dankzij het nieuwe systeem is de patiënteninformatie al in het GHZ aanwezig op het moment dat de zwangere en verloskundige arriveren. Het ziekenhuis kan daardoor eerder de benodigde voorbereidingen starten. De digitalisering zorgt er dus voor dat de overdracht sneller en veiliger verloopt.

binary2De constructieve samenwerking tussen verloskundigen uit de regio en de gynaecologen van het GHZ, InZwang, heeft landelijk aanzien. Met de start van de digitale overdracht is door gezamenlijke inspanning de zorg voor zwangeren in de regio Midden Holland weer verder verbeterd.

De basis voor de digitalisering van de overdracht is landelijk opgepakt door de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen) en de NVOG (Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie). Dit gebeurde binnen het PWD-programma (Perinataal Webbased Dossier). Het Nationaal ICT instituut in de Zorg (Nictiz) ondersteunt het project. Eerste stap in deze digitalisering is de acute overdracht. Het GHZ heeft samen met InZwang de acute overdracht getest en verfijnd en sinds deze zomer is het mogelijk binnen het GHZ de acute berichten digitaal te ontvangen.

De verwachting is dat het systeem wordt uitgebreid zodat ook in niet-acute situaties de overdracht volledig digitaal kan plaatsvinden. Gestart is met een aantal verloskundigen uit de regio. Ook dit wordt in de toekomst verder uitgebreid.

Bron: Groene Hart Ziekenhuis

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen