Betere nazorg bij gynaecologische kanker essentieel

Array

4.500 vrouwen horen ieder jaar weer dat zij een vorm van gynaecologische kanker hebben. Een diagnose die je leven op zijn kop zet. Want gynaecologische kanker kan grote gevolgen hebben. Denk alleen al aan: ongewenste kinderloosheid, vervroegde overgang, een sterk aangetast vrouwbeeld, relationele, emotionele en natuurlijk ook lichamelijke problemen. Dit is slechts een greep uit de vele verschijnselen waarmee (ex-)patiënten en hun naasten geconfronteerd worden.

Om betere nazorg te kunnen realiseren, komen op 3 oktober lotgenoten en professionals bijeen in Garderen op de nationale Olijfdag. Samen inventariseren zij wat beter kan. De bevindingen worden eind oktober door Olijf meegenomen in de samenwerking met belanghebbenden zoals verzekeraars en zorgverleners, waaronder de Werkgroep Oncologische Gynaecologie van de NVOG, de beroepsvereniging van gynaecologen.

Op zaterdag 3 oktober vindt in Garderen de nationale Olijfdag plaats, waar lotgenoten en professionals bijeenkomen voor lezingen, workshops en informatie over gynaecologische kanker. Centraal staat het thema nazorg, want een betere nazorg is essentieel. Niet alleen voor een zo optimaal mogelijk verloop van het ziekte- en hersteltraject, maar ook voor de preventie van complicaties en/of het omgaan met complicaties. Dit blijkt onder meer uit een rondvraag onder de achterban van Stichting Olijf, het netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.[1][2]

Wat: Nationale Olijfdag 2015. Thema: ‘NaZorg, ons een zorg’.

Waarom: Omdat het delen van kennis en ervaringen rond gynaecologische kanker en nazorg hard nodig is om gevolgen te verkleinen en te verzachten.

Voor o.a.: Patiënten, naasten en zorgverleners.

Door wie: Stichting Olijf, netwerk voor vrouwen met gynaecologische kanker.

Wanneer: Zaterdag 3 oktober 2015, 10.30 – 17.00 uur.

Locatie: Hotel Bilderberg, Speulderbosweg 54, 3886 AP Garderen.

Meer info: www.olijf.nl; Facebook: https://www.facebook.com/stichtingolijf; Twitter: #Olijfdag.

Aanmelden: Via www.Olijf.nl of http://fd8.formdesk.com/nfk/Olijfdag_2015 of woordvoerder.

Gynaecologische kanker zet je leven op zijn kop

Programma: van laatste stand van de wetenschap tot daten met de dokter

Op de Olijfdag zullen toonaangevende specialisten de laatste inzichten uit de doeken doen. Ook kunnen patiënten speed daten met een medisch specialist en kunnen zorgverleners ideeën delen en opdoen voor het verbeteren van hun (na)zorg. In workshops maar ook daarbuiten kunnen ervaringen gedeeld worden met elkaar. Zo zijn er de Doodgewone Gesprekken: wat betekent het voor jou, als je hoort dat je waarschijnlijk niet meer beter wordt? Zo biedt de Olijfdag steun, informatie en inspiratie. Klik hier voor meer informatie en het volledige programma.

[1] Uit een overzicht van de telefonische lotgenotencontacten van Olijf in de periode januari 2015 tot op heden, blijkt tevens dat 44% van de vragen psychosociaal van aard is, terwijl 42,4% van de vragen betrekking heeft over de behandeling en nazorg. Ook het hoge percentage psychosociale vragen duidt erop dat nazorg bij gynaecologische kanker (sterk) voor verbetering vatbaar is.

[1] Ook uit eerdere onderzoeken – onder meer van het Leids Universitair Medisch Centrum – is gebleken dat (ex-)patiënten behoefte hebben aan meer informatie over de gevolgen van hun behandeling. Daarnaast is gebleken dat zij graag praktische tips ontvangen voor het omgaan met klachten.

Bron: [email protected]

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen