Hoe ouder hoe gekker?

Array

Grey Power 2.0: De verrassende kracht van senioren
Welke krachten van senioren waarderen we te weinig? In een serie openhartig gesprekken spreken artsen, onderzoekers, schrijvers, cabaretiers én senioren welke verrassende krachten in de ouderdom verborgen liggen. Na de succesvolle eerste editie van Grey Power in 2014 is het nu tijd voor een tweede editie met meer verdieping: Grey Power 2.0.

Onderwerpen die aan bod komen zijn ‘Dood op bestelling’, ‘Liever een zorgrobot?’, ‘De ouderdom is geen stiltecoupé’ en ‘Rustige hormonen, betere seks?’. Onder leiding van presentator Frénk van der Linden gaan sprekers en publiek op zoek naar de betekenis van levenservaring. Martijn Huisman, onderzoeksdirecteur van Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA), presenteert per thema de laatste uitkomsten van onderzoek op dit gebied.

Programma

  • Rustige hormonen, betere seks? (3 november 2015)
    Het verlangen is er, maar toch is intimiteit en seksualiteit bij senioren onderbelicht. Valt er op latere leeftijd lichamelijk en seksueel nog veel te ontdekken?
    Met: Ivan Wolffers (schrijver, arts en emeritus hoogleraar Gezondheidszorg en Cultuur, VUmc), Marianne Knuist (voormalig gynaecoloog in AMC, werkzaam bij Flekszorg) en een optreden van Marion Bloem, auteur en beeldend kunstenaar.
  • Liever een zorgrobot? (10 november 2015)
    Zelfstandigheid lijkt bij senioren het hoogste ideaal en afhankelijkheid taboe. Als we dan toch afhankelijk worden, willen we dan liever afhankelijk zijn van een zorgrobot?
    Met: Marjolein Broese van Groenou (hoogleraar Informele Zorg, VU), Rick Kwekkeboom (Lector Community Care, HvA) en een optreden van Yvonne Kroonenberg, auteur Wees blij dat je ze nog hebt.
  • De ouderdom is geen stiltecoupé (17 november 2015)
    Toename van eenzaamheid lijkt een ijzeren wet of is dat teveel een karikatuur van het ouder worden? Moeten we eenzaamheid als onderdeel van het leven accepteren?
    Met: Tineke Abma (hoogleraar Participatie en Diversiteit, VUmc), Theo van Tilburg (hoogleraar Sociologie en Sociale Gerontologie, VU) en een optreden van Johan Goud, emeritus predikant en auteur.
  • Dood op bestelling (24 november 2015)
    We kunnen het leven steeds langer rekken. Maar wanneer en hoe willen we dit leven verlaten? Wordt de dood steeds vaker een keuze voor ouderen of blijft aanvaarding de juiste houding tegenover de dood? Kunnen andere culturen ons op ideeën brengen?
    Met: Andrea Maier (hoogleraar Interne Geneeskunde, VUmc), Edzo Doeve (directievoorzitter DELA) en cabaretiers Mylou Frencken en Pieter Tiddens.

De bijeenkomsten vinden plaats in de Amstelzaal van VUmc. Vanaf 17.00 uur is er een voorontvangst met maaltijd. Het programma start om 18.30 uur en duurt tot 20.00 uur. Meer info en aanmelden: www.vumc.nl/greypower

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen