Succesvol preventieprogramma tegen angst en depressie bij kinderen

Array

Titel: Friends for Life: Evaluation of an Indicated Prevention Program Targeting Anxiety and Depression in School Children
‘VRIENDEN voor het Leven’, een preventieprogramma tegen angst en depressie bij kinderen, is zeer effectief in het verminderen van angst- en depressieve klachten. Het programma wordt uitgevoerd door GGZ-medewerkers in Amsterdam. Kinderen die deelnamen aan het programma hadden minder angst- en depressieklachten dan kinderen met vergelijkbare klachten die het programma niet volgden. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Mia Kösters.

Preventie van angst en depressie op school
Angst en depressie behoren tot de meest voorkomende aandoeningen bij volwassenen en kinderen. Preventie is daarom van groot belang en eerder onderzoek naar ‘VRIENDEN voor het Leven’ liet vooral positieve effecten zien. ‘VRIENDEN voor het Leven’ was echter nog niet eerder onderzocht nadat het al een paar jaar in de dagelijkse schoolpraktijk werd uitgevoerd.

Kösters: “Wanneer een preventieprogramma in de praktijk wordt uitgevoerd, kan het gebeuren dat het na verloop van tijd anders wordt uitgevoerd dan oorspronkelijk de bedoeling was. Dat kan gevolgen hebben voor de effectiviteit. We onderzochten daarom de effectiviteit en uitvoer van ‘VRIENDEN voor het Leven’ in de dagelijkse schoolpraktijk. En ook nu bleek het programma effectief.”

Eerder hulp bieden, maar wel effectief
Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor de jeugdhulp, zoals vastgelegd in de nieuwe Jeugdwet. Eén van de doelen van de nieuwe wet is het eerder bieden van juiste én effectieve hulp om het beroep op dure gespecialiseerde hulp te verminderen. Het blijkt dat het programma ‘VRIENDEN voor het Leven’ een bijdrage aan dit doel kan leveren als relatief goedkope en effectieve preventieve interventie. Kösters: ”We hopen dan ook dat dit programma in de toekomst door meer gemeenten in Nederland wordt omarmd en in de praktijk wordt toegepast.”

Bron: VU-W-zine

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen