Publicatie le Clercq coloscopie wint MLDS Award

Array

Nederlandse studie naar kijkonderzoek bij darmkanker wint internationaal hoog aanzien
Bij twee op de 1.000 mensen in Nederland wordt binnen vijf jaar na kijkonderzoek (coloscopie) alsnog darmkanker aangetroffen. Een studie van de Nederlandse wetenschapper Chantal le Clercq, met aanbevelingen om kijkonderzoek te verbeteren, krijgt internationaal veel aanzien. Mede daarom heeft Le Clerq de MLDS Award 2015 ontvangen. De MLDS Award is een initiatief van de Maag Lever Darm Stichting en wordt toegekend aan de meest impactvolle wetenschappelijke publicatie voor patiënten.

Le Clercq ontving de prijs tijdens het NVGE najaarscongres van Prof.dr. Paul Fockens, hoogleraar gastro-enterologie aan het AMC en voorzitter van de jury van de MLDS Award. Le Clercq is als assistent in opleiding tot maag-darm-leverarts verbonden aan Maastricht UMC+. Haar onderzoek, dat eind 2014 werd gepubliceerd in het gerenommeerde medisch tijdschrift Gut, werd tientallen keren geciteerd door vooraanstaande wetenschappers. Daarnaast zijn de aanbevelingen uit de studie direct toegepast in de Nederlandse medische praktijk en overgenomen door het RIVM in het Nederlandse Bevolkingsonderzoek Darmkanker.

Kijkonderzoek helpt darmkanker voorkomen
Le Clercq en haar collega’s onderzochten waarom er bij sommige mensen binnen vijf jaar na een coloscopie toch darmkanker gevonden wordt, de zogenaamde postcoloscopie kankers. Het onderzoek is opgezet met het oog op de start van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker in Nederland. 15.000 mensen per jaar krijgen de diagnose darmkanker en het is de tweede vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Screening op darmkanker met een bevolkingsonderzoek spaart op termijn duizenden levens. De coloscopie is hierin een belangrijk element en daarom wilden de onderzoekers deze evalueren onder een grote groep patiënten. Darmkanker ontstaat uit poliepen. Door poliepen te verwijderen wordt darmkanker in een vroeg stadium voorkomen. Een coloscopie is hiervoor het beste onderzoeksinstrument. Een poliep kan tijdens het kijkonderzoek gelijk verwijderd worden. Uit internationale studies blijkt echter dat een coloscopie niet voor 100% uitsluit dat tumoren zich alsnog ontwikkelen. Soms wordt een poliep of tumor gemist en is er sprake van postcoloscopie kanker.

De resultaten
Tijdens het onderzoek werd bij twee op de 1000 mensen vijf jaar na kijkonderzoek alsnog een tumor aangetroffen. Bij veertien procent had dat een biologische oorzaak: een snel groeiende vorm van kanker. Bij de overige 86 procent is de oorzaak procedureel van aard. ‘Gemiste’ poliepen waren bijvoorbeeld vlak, klein, of zaten vaker op een andere plek, verder weg in het rechterdeel van de darm. De uitkomst wordt al gebruikt in de praktijk. Zo is de training van de endoscopisten die de coloscopie uitvoeren aangepast, waardoor lastiger vindbare poliepen sneller gevonden worden. Ook wordt verder onderzoek verricht naar de mogelijk biologische oorzaak.

MLDS Award
De MLDS Award 2015 wordt toegekend aan een artikel dat in 2015 gepubliceerd is en dat het meeste impact heeft voor patiënten. De aanmeldingen worden beoordeeld door een Nederlandse jury, bestaande uit drie hoogleraren uit het MDL-onderzoeksveld en een vertegenwoordiger van MDL-patiënten. De MLDS Award vertegenwoordigt een waarde van 5.000 euro. Dit bedrag kan naar eigen inzicht besteed worden aan wetenschappelijke doeleinden.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen