Elf expertisecentra Antoni van Leeuwenhoek erkend als Nationaal Expertisecentrum Zeldzame Aandoeningen

Array

Elf expertisecentra van het Antoni van Leeuwenhoek zijn vorige week door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aangewezen als nationaal expertisecentrum. Bij een nationaal expertisecentrum kunnen patiënten met een zeldzame aandoeningen terecht voor diagnose, multispecialistische en –disciplinaire zorg en behandeling.

De elf expertisecentra van het Antoni van Leeuwenhoek bundelen kennis en kunde en ontwikkelen en coördineren onderzoek – ieder voor hun eigen tumorsoort. De expertisecentra hebben een coördinerende rol in de samenwerking met regionale behandelcentra. Zij dragen zorg voor een optimale behandeling van patiënten, en adequate verwijzing van patiënten in binnen- en buitenland.

Het Antoni van Leeuwenhoek heeft nu de volgende elf nationale expertisecentra:

– Centrum voor Zeldzame Huid Tumoren;

– Expertisecentrum voor Neuroendocriene tumoren;

– Sarcoom Expertise Centrum Amsterdam;

– Expertisecentrum voor erfelijke MDL-tumoren;

– Centrum voor zeldzame MDL tumoren;

– Expertisecentrum voor zeldzame schildklier tumoren;

– Expertisecentrum voor zeldzame lymfomen;

– Expertise centrum voor zeldzame thoracale tumoren;

– Expertise centrum voor zeldzame urologische tumoren;

– Centrum voor zeldzame hoofd-hals tumoren;

– Expertise centrum voor Familiaire Tumoren.

Emile Voest, medisch directeur en lid Raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek is blij met de erkenning: ‘Als een ziekte als kanker je treft, verdien je een op maat gemaakt behandelplan en de beste zorg en behandeling. Daar moet je niet lang naar hoeven zoeken. Voor mensen met een weinig voorkomende tumorsoort is het daarom belangrijk dat er meer inzicht komt in waar de kennis en kunde voor hun specifieke ziekte beschikbaar is. Ook voor verwijzers en andere zorgverleners en onderzoekers geeft de aanwijzing van de expertisecentra meer duidelijkheid. De aanwijzing van elf van onze centra past binnen de unieke rol van het Antoni van Leeuwenhoek in de Nederlandse gezondheidszorg.’

Enkele jaren geleden werd het Nationaal Plan Zeldzame Ziekten (NPZZ) gelanceerd. Een belangrijke taak van het NPZZ is de ontwikkeling van een netwerk van expertisecentra. De aanwijzing van expertisecentra moet leiden tot betere, integrale zorg voor patiënten met zeldzame aandoeningen. Zo’n 6 tot 8% van de bevolking lijdt aan een zeldzame aandoening. Meer dan in andere Europese landen spelen patiëntenorganisaties in Nederland een expliciete rol in het benoemen van de expertisecentra. Aan het eind van dit jaar moeten in heel Europa de expertisecentra bekend zijn.

Bron: AVL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen