Nijmeegse prostaatkankertest wereldwijd op de markt

Array

Het Belgische bedrijf MDxHealth gaat een in Nijmegen ontwikkelde test voor prostaatkanker wereldwijd op de markt brengen. Deze SelectMDx test kan de aggresiviteit van prostaatkanker voorspellen door het meten van de activiteit van drie genen die verhoogd tot expressie komen in prostaatkanker. Deze test kan in potentie de helft van de jaarlijks afgenomen twee miljoen prostaatbiopten wereldwijd voorkomen.

De SelectMDx test is eind 2014 onder de naam Quattro-test ontwikkeld door NovioGendix en klinisch gevalideerd samen met Gisèle Leyten van het Radboudumc. In september nam het Belgische bedrijf MDxHealth NovioGendix over. Door de overname komen de tests van NovioGendix beschikbaar voor patiënten over de gehele wereld. Jack Schalken, wetenschappelijk directeur van NovioGendix: ‘Doorontwikkeling van de tests die we hier op de campus ontwikkelden is essentieel om deze bij een grote groep patiënten te krijgen. Dat is echt de rol die MDxHealth kan vervullen.’

Bevolkingsonderzoek
De SelectMDx test zal ook toegepast worden in het onderzoeksproject ‘Met Prostaatkanker Meer Mans’ naar de inzet van diagnostische middelen voor prostaatkanker. Bij de deelnemers aan de studie wordt het resultaat van de verschillende testen, zoals MRI, PSA-test en andere bloed- en urinetesten, vergeleken met de einduitslag na een eventuele behandeling van prostaatkanker om te zien welke tests deze het best voorspelden. De uitkomsten van dit onderzoek moeten de invoering van bevolkingsonderzoek naar prostaatkanker mogelijk maken.

UPDATE:
We schreven eerder in dit artikel dat MDXHealth een Amerikaans bedrijf is.
MDXHealth is  een Belgisch bedrijf. Het is wel zo dat de testen in Nijmegen ontwikkeld werden en overgelaten via NOVIOGENDIX aan MDXHealth die het produkt wereldwijd op de markt zal brengen onder de naam SelectMDX.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen