Beeldgestuurd opereren in OK van de toekomst – AvL

Array

Beeldgestuurd opereren
In deze OK van het AVL zijn voor de patiënt belangrijk innovaties geïmplementeerd. De eerste is een zogenaamde ‘TomTom voor de OK’ die de chirurg naar de precieze locatie van de tumor navigeert. Patiënten met een tumor die op een moeilijk te bereiken plek ligt, kunnen met behulp van dit systeem vaak wel geopereerd worden als dat op de traditionele manier van opereren niet lukt.

Een andere belangrijke ontwikkeling is dat de chirurg ‘hulp’ krijgt om de tumor te identificeren, dat is namelijk niet altijd mogelijk met het blote oog. Hiervoor is een optische naald ontwikkeld die tumorweefsel van gezond weefsel kan onderscheiden. De chirurg is hiermee beter in staat de tumor volledig te verwijderen. Om er helemaal zeker van te zijn dat er geen kankercellen zijn achtergebleven, is in de OK van de toekomst een speciale camera die kan constateren dat zich in de snijranden van de tumor geen tumorcellen meer bevinden.

Op dit moment is deze techniek uitsluitend beschikbaar voor patiënten met tumoren in de dikke darm en blaas. In de toekomst wordt dit uitgebreid voor patiënten met andere tumorsoorten.

De navigatieapparatuur is ontwikkeld door een team onder leiding van professor Theo Ruers van het Antoni van Leeuwenhoek. In het project OK van de toekomst werkt het Antoni van Leeuwenhoek nauw samen met de Technische Universiteit Twente en industriële partners.

De poliklinieken zijn verbouwd, de dagbehandelingsafdeling is vernieuwd en heeft nu plaats voor 50 bedden, de operatiekamers zijn verdubbeld en voorzien van nieuwe technieken en het aantal IC bedden is uitgebreid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen