Martini Ziekenhuis en VGZ vooralsnog geen contract

Array

Het Martini Ziekenhuis en VGZ komen vooralsnog niet tot een contractovereenkomst voor 2016 en er is een reëel risico dat dat ook niet zal gebeuren. Dat bleek vanochtend na gesprek tussen de Raden van Bestuur van beide organisaties. Het Martini Ziekenhuis sloot voor komend jaar wel al contracten met zorgverzekeraars Menzis en Achmea. Het Martini kan daardoor op dit moment verzekerden van VGZ niet garanderen dat zij volgend jaar terecht kunnen in het Martini Ziekenhuis. Ongeveer 25.000 patiënten van het Martini Ziekenhuis zijn verzekerd bij VGZ.

De onderhandelingen om met VGZ tot een contract te komen, lopen al jaren zeer moeizaam. Momenteel zitten er nog ettelijke miljoenen tussen wat VGZ het ziekenhuis biedt en wat het Martini Ziekenhuis redelijk vindt. Hans Feenstra, voorzitter Raad van Bestuur Martini Ziekenhuis: ‘Ik vind het buitengewoon vervelend om nu dit signaal af te moeten geven, maar ik weiger concessies te moeten doen aan de kwaliteit van zorg die dit ziekenhuis biedt. VGZ is de enige zorgverzekeraar waarbij de gesprekken die we voeren uitsluitend gaan om de korting die zij ons willen opleggen, in plaats van de kwaliteit van zorg. Terwijl we met andere zorgverzekeraars het nadrukkelijk hebben over de borging en verbetering van de kwaliteit van zorg in relatie tot de financiën, is dat een onderwerp dat met VGZ onbespreekbaar lijkt. En dat is al jaren zo, niet alleen hier maar ook landelijk. Overigens hoop ik natuurlijk dat we voor 1 januari alsnog tot overeenstemming kunnen komen.’

Korting én risico
VGZ wil het Martini Ziekenhuis een korting van 8% van het totale budget opleggen en in tegenstelling tot de andere zorgverzekeraars, wil het dat het ziekenhuis daarnaast vrijwel alle risico’s voor bijvoorbeeld dure geneesmiddelen volledig op zich neemt. En dat terwijl het ziekenhuis door de verschuivingen van zorg in de regio, juist te maken heeft met een stijging van het aantal patiënten. VGZ stelt zich op het standpunt dat het Martini Ziekenhuis die nieuwe patiëntenstroom vanuit het huidige budget moet bekostigen.

Terecht bij eigen ziekenhuis
Feenstra: ‘Met Achmea en Menzis voeren we uiteraard ook harde onderhandelingsgesprekken, maar in constructieve sfeer. Ik pas er nu dus voor om de partij die zich het moeilijkst opstelt, te belonen met het beste contract. En nogmaals: ik vind het heel vervelend. Maar als VGZ geen contract met het Martini Ziekenhuis afsluit, kunnen patiënten van het Martini Ziekenhuis die bij VGZ verzekerd zijn volgend jaar niet meer bij hun eigen ziekenhuis en dokter terecht, of ze krijgen maar een gedeelte van de rekening vergoed. Terwijl dat niet geldt voor patiënten die verzekerd zijn bij alle andere zorgverzekeraars. Ik wil dan ook de huidige patiënten maar ook toekomstige patiënten van het Martini Ziekenhuis die verzekerd zijn bij VGZ, oproepen de komende tijd goed de ontwikkelingen te volgen. En dat mee te nemen in hun overwegingen bij welke zorgverzekeraar ze verzekerd willen zijn om niet onverwacht met deze nare gevolgen geconfronteerd te worden.’

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen