Overstap naar andere zorgverzekering niet mogelijk bij premieachterstand

Array

Het einde van het jaar is het moment waarop veel mensen zich oriënteren op een nieuwe zorgverzekering. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen die problemen heeft met het betalen van hun maandelijkse zorgpremie. Verzekerden met een premieachterstand bij hun zorgverzekeraar kunnen hun zorgverzekering niet opzeggen en hebben daardoor niet de mogelijkheid om over te stappen. Uit een peiling van Zorgverzekeringslijn.nl blijkt dat veel mensen niet weten wat de gevolgen zijn van het niet (tijdig) betalen van de zorgpremie.

Met een achterstand niet overstappen
Als je in 2016 een andere zorgverzekering wil, dan moet je je huidige zorgverzekering uiterlijk vòòr 31 december 2015 opzeggen. Vorig jaar en begin dit jaar stapten ruim 1,1 miljoen mensen over naar een andere zorgverzekering. Ook dit jaar zal het aantal overstappers naar verwachting schommelen rond de 1 miljoen. Daarnaast zijn er verzekerden die wel over willen stappen, maar die de overstap niet kunnen maken omdat zij een betalingsachterstand hebben. Het is namelijk niet toegestaan om een zorgverzekering op te zeggen wanneer de verschuldigde premies niet zijn betaald. Verzekerden met een premieachterstand die over willen stappen, zullen in veel gevallen pas in het nieuwe jaar horen dat dat niet kan.

Verzekerden niet op de hoogte van gevolgen premieachterstand
Uit een peiling van Zorgverzekeringslijn.nl blijkt dat veel mensen niet weten dat het niet (tijdig) betalen van je zorgpremie van invloed is op de mogelijkheid om over te stappen. Ruim 16% van de ondervraagden denkt dat je met een betalingsachterstand gewoon kunt overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Het merendeel (43%) weet niet of het mogelijk is om over te stappen met een premieachterstand. Minder dan de helft (41%) denkt terecht dat je niet kunt overstappen als je een premieachterstand hebt.

Advies bij betalingsproblemen zorgpremie
Het afsluiten van een zorgverzekering is verplicht en het betalen van premie daarmee ook. Verzekerden die de premie niet betalen, lopen het risico op extra incassokosten en een boete. Daarnaast kunnen zij niet overstappen naar een andere (goedkopere) zorgverzekering. Als mensen willen overstappen, is het belangrijk om de premieachterstand weg te werken voor het einde van het jaar. Nederland telt circa 330.000 wanbetalers die langer dan 6 maanden hun premie niet hebben betaald en geregistreerd staan bij het Zorginstituut Nederland. Daarnaast is er nog een grote groep mensen met een premieachterstand van minder dan zes maanden bij hun zorgverzekeraar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen