Jan Dirk Blom - fotograaf Maurits Blom dec 2015

Jan Dirk Blom benoemd tot bijzonder hoogleraar ‘klinische psychopathologie’

Array

Dr. Jan Dirk Blom is met ingang van 1 januari 2016 benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische psychopathologie bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) van de Universiteit Leiden. De leerstoel is ingesteld namens Parnassia Groep.

Als bijzonder hoogleraar klinische psychopathologie zal Jan Dirk de al jaren bestaande goede samenwerking tussen de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Universiteit Leiden en Parnassia Groep verder gaan versterken.

Samen met collega’s van beide instellingen gaat hij bijdragen aan het onderwijs van psychologiestudenten en gaat hij zijn huidige onderzoekslijn op het gebied van hallucinaties en andere psychotische verschijnselen uitbouwen. Met als doel, uiteraard, het vergroten van onze kennis over deze verschijnselen en uiteindelijk het verbeteren van de zorg aan patiënten met een psychotische stoornis. Daarnaast blijft Jan Dirk werkzaam als psychiater en als opleider.

Over Jan Dirk Blom
Jan Dirk Blom (1965) is als psychiater verbonden aan de High Care Mangostraat en de polikliniek Uncommon Psychiatric Syndromes van Parnassia. Hij begon in 1994 als arts op de afdeling Neurologie van het UMC Utrecht, volgde zijn opleiding tot psychiater bij het toenmalige Haags-Leids Opleidings Consortium Psychiatrie (HLOCP) en werkt inmiddels 15 jaar als psychiater voor Parnassia Groep. Hij is tevens plaatsvervangend opleider psychiatrie bij Parnassia Groep en universitair docent bij de Rijksuniversiteit Groningen. In 2011 en 2013 werd Jan Dirk door Mednet uitgeroepen tot toparts in het vakgebied psychiatrie en in 2014 won hij samen met de opleidingsgroep van de Parnassia Academie de prijs voor best gewaardeerde opleiding psychiatrie.

Jan Dirk Blom - fotograaf Maurits Blom dec 2015

Jan Dirk Blom – fotograaf Maurits Blom dec 2015

Naast zijn klinische werkzaamheden verricht Jan Dirk al jaren onderzoek. Hij promoveerde in 2003 op een kritisch proefschrift over schizofrenie. Sindsdien is hij auteur/coauteur van zo’n 100 wetenschappelijke publicaties, waaronder een encyclopedie over waarnemingsstoornissen (A Dictionary of Hallucinations) en een tweetal publicaties samen met de beroemde neuroloog Oliver Sacks, waarvan een in het toptijdschrift The Lancet. Daarnaast verzorgt hij al vele jaren onderwijs voor de opleidingsassistenten van Parnassia Groep en geeft hij sinds enkele jaren ook colleges over psychosen bij de vakgroep geneeskunde van het LUMC en bij FSW. De combinatie van klinische ervaring, onderwijservaring en wetenschappelijke expertise maken Jan Dirk bij uitstek geschikt voor zijn nieuwe functie als hoogleraar.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen