Stofje uit moedermelk tegen resistentie voor antibiotica

Array

De medische wereld maakt zich grote zorgen over de opkomst van bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Britse wetenschappers hebben voor het eerst een werkend antibioticum gemaakt uit een minuscule fractie van de stof in moedermelk om de superbacterie te bestrijden. Dat dit eiwit ontstekingsremmend is, was al langer bekend.

Pasgeboren baby’s zijn in de eerste maanden van hun leven beschermt tegen ziektes, omdat het stofje meteen tot de aanval overgaat, zodra het in aanraking komt met bacteriën, schimmels of virussen. Van nature komt het eiwit, lactoferrine, in grote hoeveelheid voor in menselijke moedermelk.

Het nieuwe medicijn traceert bepaalde bacteriën in het lichaam en valt deze aan zonder dat andere cellen in het lichaam beschadigd raken. Mogelijk kunnen op deze manier ook andere medicijnen op een specifieke plek in het lichaa hun werk doen.

Wetenschappers in Britse media zeggen dat in dat geval het ook een uitkomst zou kunnen zijn bij ziekten zoals taaislijmziekte of Duchenne. Hoewel veelbelovend, is er verder onderzoek nodig naar de veiligheid van de pil voordat het middel echt kan worden toegepast.

Het gevaar van de superbacterie:
Hoe meer antibiotica mensen gebruiken, hoe groter de kans dat ziekmakende bacteriën op den duur ongevoelig worden voor medicijnen. Als je een infectie hebt, kunnen bacteriën langzaam resistent worden. Maar de resistente bacterie kan ook al meteen aanwezig zijn bij een infectie. Door in zo’n geval toch antibiotica te gebruiken, kan die superbacterie zich juist vermenigvuldigen.

Nederland
Zo’n superbacterie is moeilijker te behandelen. In het ergste geval zijn bacteriële infecties in de toekomst zelfs helemaal niet meer te behandelen, zegt het RIVM. Dan kan een nu simpele infectie iemand toch ernstig ziek maken. Mensen met een verlaagde weerstand lopen meer risico. Denk maar aan de ziekenhuisbacterie MRSA die nu al heel lastig te bestrijden is.

De resistente bacterie is een wereldwijd probleem. Artsen pleiten er daarom voor internationaal een aanpak te vinden. Maar superbacteriën komen nu relatief weinig voor in Nederland, zegt het RIVM. In tegenstelling tot veel andere landen, kun je hier namelijk alleen antibiotica krijgen als een arts dat voorschrijft. Ook zijn ziekenhuizen en verpleeghuizen extra alert op dit soort bacteriën.

Bron: RTL

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen