Kweekvis uit Zuidoost-Azie vaak vol multiresistente bacteriën

Array

Het recente voedingsadvies van het Voedingscentrum stimuleert ons meer vis te eten,  keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis. De vetzuren in vis (omega-3-vetzuren) beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Echter, niet alle vissen zijn een verstandige keuzen. Meer dan de helft van de garnalen, tilapia en pangasius, zijn afkomstig van kwekerijen in Zuidoost-Azië en bevatten multiresistente bacteriën. Wakker Dier liet in 2014 een onafhankelijke gecertificeerd monsternamebedrijf begin juli 2014 in totaal 43 vers  gekoelde of ingevroren gekweekte garnalen en gekweekte visproducten van verschillende merken uit Zuid-Oost Azië  bemonsteren. Voor deze producten werd gekozen omdat uit vooronderzoek was gebleken dat de kans om gevaarlijke  resistentieniveau’s te vinden, het grootst was bij deze 3 soorten, uit deze regio.

De producten werden gekocht in verschillende Nederlandse supermarkten en groothandels. Er zijn geen visspeciaalzaken  onderzocht, omdat deze winkels deze producten doorgaans ook bij de groothandels inkopen. De aangekochte producten zijn bewaard en afgeleverd conform de specificaties van het medisch microbiologisch laboratorium dat de producten onderzocht heeft, stelt Wakker Dier.

ESBL
Op meer dan de helft van de producten werden multiresistente bacteriën gevonden, waaronder eenmaal ESBL. Dat was op garnalen uit Vietnam, die waren gekocht in een Nederlandse horecagroothandel. Ook 3 van de 10 onderzochte producten met duurzaamheidskenmerk ASC bleken besmet te zijn met resistente bacteriën.

Volgens Wakker Dier ontstaat door vissen met enorme aantallen dicht op elkaar te houden, een gevaarlijke kweekvijver voor resistente bacteriën. De organisatie beweert dat het kabinet het advies van de NVWA om kweekvis op besmetting te gaan controleren, heeft genegeerd. Wakker Dier wil al jaren dat het kabinet hun advies opvolgt en supermarkten en groothandels wat de organisatie noemt “verantwoordere vis” in te kopen.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen