Effectiviteit van zelfzorg bij chronisch hartfalen

Array

De behandeling van chronisch hartfalen bestaat voor een groot deel uit dagelijkse zelfzorg, zoals uit zout- en vochtbeperking, medicatie, wegen, lichaamsbeweging en symptomen van hartfalen monitoren. Dionne Kessing toonde aan dat psychosociale factoren van belang zijn voor het slagen van deze zelfzorg. Gunstige factoren zijn het hebben van een partner, het emotioneel welbevinden en goede zelfzorgkennis; risicofactoren onder meer depressie en vermoeidheid.

Chronisch hartfalen is een ongeneeslijke en langzaam progressieve aandoening. Het aantal patiënten met chronisch hartfalen stijgt aanzienlijk en het risico op heropnames is groot. De behandeling bestaat voor een groot deel uit dagelijkse zelfzorg. die bestaat uit zout- en vochtbeperking, medicatie, dagelijks wegen, regelmatige lichaamsbeweging en het monitoren van hartfalensymptomen en zonodig de arts/verpleegkundige raadplegen.

In dit proefschrift werd aangetoond dat psychosociale factoren van belang zijn ten aanzien van de kwaliteit van deze zelfzorg. Gunstige factoren waren het hebben van een partner, het emotioneel welbevinden en goede zelfzorgkennis. Daarnaast waren er ook diverse (psychologische) risicofactoren, waaronder depressie, anhedonie en vermoeidheid. Ook bleken depressie en Type D persoonlijkheid een negatieve voorspeller van tijdige consultatie van een arts bij een toename van hartfalensymptomen. Type D persoonlijkheid kan worden gedefinieerd als een verhoogde neiging om negatieve emoties te ervaren in combinatie met sociale geremdheid/inhibitie.

Verder bleek dat zelfzorg samenhing met een betere gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven. Concluderend vraagt het proefschrift wetenschappers en clinici om een dynamische en multidisciplinaire benadering te hanteren in het optimaliseren van hartfalen(zelf)zorg.

Locatie: Cobbenhagengebouw, Aula (ingang via Koopmansgebouw)

Proefschrift aanvragen

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen