Wereld Kinderkanker Dag 2016

Array

Kinderen met kanker in ontwikkelingslanden al 10 jaar toegang tot goede zorg en behandeling met het My Child Matters programma van Sanofi
Vandaag is het Wereld Kinder Kankerdag. Overal ter wereld worden activiteiten ontplooit om extra aandacht te vestigen op kinderen met kanker. Sinds 2006 loopt bij Sanofi het internationale programma My Child Matters om in ontwikkelingslanden kinderen met kanker toegang te bieden tot goede zorg en behandeling.

10 jaar My Child Matters
Het programma My Child Matters van Sanofi Espoir bestaat sinds 2006. Onderdeel van het programma is het bestrijden van kinderkanker in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika en het bieden van gelijke toegang tot zorg en behandeling voor alle kinderen wereldwijd.

Samen met partners heeft My Child Matters al 45 projecten in 33 landen kunnen ondersteunen. Meer dan 40 000 kinderen kregen hierdoor behandeling en 10 000 zorgprofessionals werden opgeleid. De lopende projecten concentreren zich rond vier grote pijlers:

Decentralisatie van behandelingen om ze dichterbij huis te geven
Snelle herkenning van symptomen van kanker
Palliatieve zorg om de kwaliteit van leven te verbeteren voor kinderen met kanker
Registratie van kinderkanker om regionale ontwikkelingen vast te kunnen leggen

Door de focus op deze speerpunten draagt My Child Matters bij aan verbeteringen in de infrastructuur, de kwaliteit van leven, kennis over de impact van de ziekte en meer expertise bij de zorgbehandelaren.

Intensieve samenwerking IUCC
De My Child Matters programma werd ontwikkeld door Sanofi Espoir in samenwerking met het UICC. Het programma combineert

Financiële steun
Expertise van kankerspecialisten uit de hele wereld
Effectieve netwerken voor verbetering van alle aspecten van de zorgketen
Voorlichtings-en bewustmakingscampagnes voor autoriteiten en het publiek
Opleiding van zorgprofessionals voor vroegtijdige diagnose
Betere toegang tot zorg, waaronder het onderontwikkelde gebied van pijnbestrijding en palliatieve zorg en de psychologische begeleiding van kinderen met kanker, hun families en hun behandelaren.

Overlevingskansen in ontwikkelingslanden lager

Elk jaar worden wereldwijd meer dan 250.000 kinderen met kanker geconfronteerd en bijna 100.000 kinderen overleven de ziekte niet. De overlevingskansen in de geïndustrialiseerde landen liggen veel hoger (80%) dan in landen met lage inkomens (20%) en in arme landen (10%). Dit grote verschil is onder andere te wijten aan een te late diagnose, een gebrek aan goede infrastructuur en het vroegtijdig stoppen met de behandelingen.

My Child Matters Award

Ieder jaar rijkt Sanofi Espoir de My Child Matters Award uit aan kinderverpleegkundigen oncologie. De deadline voor het insturen van nominaties is 31 maart 2016. De onderscheiding is bedoeld voor verpleegkundigen die zich inzetten voor kinderen of adolescenten met kanker. Het in te dienen project moet bijdragen aan de strijd tegen kanker bij kinderen en het verbeteren van de zorg voor kinderen met kanker, vooral in gebieden met beperkte middelen. De projecten moeten bijdragen aan

Verbeteren van de opleiding van verpleegkundige personeel
Verbeteren van voorlichting aan het grote publiek
Ontwikkelen van nieuwe oplossingen, diensten, procedures, technieken en instrumenten waarmee de toegang tot hoogwaardige (palliatieve) zorg wordt verbeterd
Verbeteren van de psychologische zorg voor kinderen, samen met hun familie en verzorgers
Ontwikkelen van de vaardigheden en de onderzoekscapaciteit van verpleegkundigen, of
Ontwikkelen van innovatieve benaderingen om de service en de praktijk van de verpleegkundige te verbeteren en daarmee de zorg en de kwaliteit van leven van kinderen met kanker.

Behandeling Sanofi in Nederland
Sanofi is één van de weinige bedrijven die geneesmiddelen specifiek voor de behandeling van kinderkanker heeft ontwikkeld, waaronder clofarabine. In 2002 heeft de Europese Commissie clofarabine de status weesgeneesmiddel toegekend. In 2006 is clofarabine geregistreerd onder uitzonderlijke omstandigheden. Sinds 2007 is in Nederland dit geneesmiddel van Sanofibeschikbaar voor de behandeling van acute lymfatische leukemie (ALL) bij pediatrische patiënten die hiervoor al twee eerdere behandelingen hebben gekregen, maar waar de ziekte niet voldoende is teruggedrongen of weer is teruggekeerd. De behandeling is een vorm van chemotherapie (zgn. anti-metaboliet) welke ingrijpt in het DNA metabolisme van o.a. witte bloedcellen. Het resultaat is remming van tumor celgroei en (geprogrammeerde) celdood. De veiligheid en werkzaamheid zijn onderzocht bij patiënten die, op het moment dat voor het eerst bekend werd dat zij ALL hadden, jonger dan 21 jaar waren.

Bron: Sanofi

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen