Waarschuwing voor grondstof metronidazol uit China

0
472

Een grondstofleverancier van metronidazol, de Chinese fabrikant, voldoet op diverse zwaarwegende punten niet aan de eisen voor Good Manufacturing Practice (GMP). De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) informeerde de KNMP op 17 februari over een ‘Statement of non-compliance with GMP’ over deze fabrikant.
De waarschuwing is afkomstig van de Competent Authority van de Tsjechische Republiek (report no: sukls206914/2015).

Bekijk het Statement of non-compliance

Grondstof niet meer uitgeleverd via reguliere groothandel
Naar aanleiding van dit bericht zocht de KNMP contact met de grondstofleveranciers die via de reguliere groothandel grondstoffen leveren aan bereidende apotheken. Hieruit bleek dat deze grondstof in Nederland wel op de markt is geweest, maar dat de betreffende grondstofleverancier hem inmiddels niet meer uitlevert.

Advies KNMP
De KNMP adviseert bereidende apotheken die buiten de reguliere groothandel om grondstoffen inkopen na te gaan of zij metronidazol betrekken van genoemde fabrikant. Indien dit onverhoopt zo mocht zijn, is het advies passende maatregelen te nemen. Hoewel er tot nu toe van overheidswege geen sprake is van een officiële recall, is het advies van het Laboratorium der Nederlandse Apothekers (LNA) van de KNMP om metronidazol van deze fabrikant niet meer te gebruiken.

BRONKNMP
Vorig artikelPiekbelasting van zon op wintersport vergroot risico huidkanker
Volgend artikelSpieren voor Spieren opent Duchenne Centrum Nederland
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.