Snelle diagnose van hersenontsteking

Array

Een groep internationale specialisten heeft een richtlijn geschreven die artsen helpt bij een patiënt de hersenontsteking auto-immuun encefalitis vast te stellen.

Lancet
De richtlijn is gepubliceerd in The Lancet Neurology, voorafgaande aan de World Encephalitis Day op maandag 22 februari. Erasmus MC’s dr. Maarten Titulaer is een van de voortrekkers.Adviezen
Met behulp van het stappenplan kan een arts op een snelle manier een voorlopige diagnose stellen bij een patiënt van wie hij vermoedt dat die auto-immuun encefalitis heeft. Als na het afwerken van de checklist het vermoeden niet ontkracht is, volgen adviezen voor direct behandelen.

Aanvallen
Auto-immuun encefalitis is een zeldzame afweerziekte, waarbij door het lichaam aangemaakte antistoffen de hersenen aanvallen. De aandoening komt zo’n 150 keer per jaar voor in Nederland. Titulaer: “De symptomen van de ziekte kunnen sterk uiteenlopen en zijn afhankelijk van welk deel van de hersenen wordt aangevallen. Sommige patiënten verliezen hun spraak, of krijgen epilepsie. Anderen gedragen zich alsof ze voortdurend dronken zijn, of raken hun geheugen kwijt. En weer anderen lijken boos, agressief of achterdochtig.”

Diagnose
Sinds de aandoening in 2007 is ontdekt, heeft een aantal internationale specialisten, onder wie Titulaer, zich intensief met de ziekte beziggehouden. “Op dit moment zit de meeste vertraging in behandeling van deze aandoening in de herkenning door de behandelende specialisten. Met deze richtlijn kan de arts – meestal een neuroloog, psychiater of kinderarts – een voorlopige diagnose stellen en zo nodig direct de behandeling starten.”

Verpleeghuis
Om definitief vast te stellen of er sprake is van encefalitis moet hersenvocht onderzocht worden. Afhankelijk van het land, kan het tot enkele weken duren voordat de resultaten van deze test beschikbaar zijn, weet Titulaer. “Bij deze aandoening kan dat het verschil betekenen tussen leven en dood, of een normaal leven versus een leven in een verpleeghuis. Als op tijd behandeld wordt, herstelt 80% van de patiënten goed.”

De richtlijn is het resultaat van een samenwerking tussen neurologen en kinderartsen uit de Verenigde Staten, Canada, Japan, Australië en verscheidene Europese landen.

Bron: Erasmus MC

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen