Kinderen krijgen te vaak de diagnose astma

Array

Meer dan de helft van alle kinderen met de diagnose astma heeft helemaal geen astma. Tot die conclusie komen onderzoekers van het UMC Utrecht in een studie die dit weekend is gepubliceerd in het British Journal of General Practice. Bijna 5000 kinderen tussen de 6 en 18 jaar zijn onderzocht.

Volgens onderzoeker Theo Verheij van het UMC Utrecht komt dat vooral doordat bij kinderen jonger dan 6 jaar oud moeilijk is vast te stellen of ze astma hebben, terwijl zij wel vaak die diagnose krijgen. “Zij krijgen een zogeheten waarschijnlijkheidsdiagnose”, zegt Verheij. “Dat kan dan nog niet geobjectiveerd worden, maar dat label blijft wel in hun dossier staan.”

Ook kinderen boven hun zesde levensjaar krijgen regelmatig de verkeerde diagnose. “Bij die kinderen kan de diagnose wel beter worden vastgesteld, maar ook dat is eerst een waarschijnlijkheidsdiagnose. Dat wordt later niet meer geverifieerd, omdat kinderen met vrij weinig klachten uit beeld verdwijnen.”
Volgens Verheij was het al bekend dat de diagnose te vaak wordt gesteld. Nu hebben ze dat zorgvuldig in beeld kunnen brengen. “We kunnen nu gestructureerde zorgprogramma’s opzetten waarbij we echt kunnen vaststellen of de diagnose juist is of niet. Als het niet klopt, kunnen we de diagnose uit het dossier verwijderen.”

Lees verder op de website van het UMC Utrecht

http://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2016/Kinderen-krijgen-te-vaak-de-diagnose-astma

Bron: UMC Utrecht

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen