Combinatie Lapatinib en trastuzumab verkleint HER2+ borstkanker significant al na 11 dagen #EBCC10

Array

Combinatie Lapatinib en trastuzumab verkleint HER2+ borstkanker significant al na 11 dagen behandelen
Een kwart van de vrouwen met HER2+ borstkanker die voor een operatie en chemotherapie werden behandeld met lapatinib en trastuzumab, zagen hun tumor significant verkleinen of zelfs verdwijnen, blijkt uit Brits onderzoek.

Prof. Nigel Bundred van het University Hospital of South Manchester presenteert tijdens EBCC-10 de resultaten van de Britse EPHOS-B clinical trial, waaraan 257 vrouwen met operabele, HER2 positieve borstkanker tussen november 2010 en september 2015 deelnamen.

De trial bestond uit twee groepen. In het eerste groep werden 130 vrouwen gerandomiseerd verdeeld: een controlegroep kreeg geen pre-operatieve behandeling, één groep kreeg een kuur met trastuzumab en een andere groep kreeg een kuur met lapatinib, na de diagnose  gedurende 11 dagen waarna meteen de operatie volgde. Toen andere trials de werkzaamheid aantoonden van een combinatie van lapatinib en trastuzumab bij HER2 positieve tumoren, werd het tweede deel van de trial (vanaf augustus 2013) zo opgezet dat de resterende 127 vrouwen werden verdeeld over een controlegroep, een groep die alleen trastuzumab kreeg, of de combinatiebehandeling met trastuzumab en lapatinib.

De resultaten van het tweede gedeelte van de trial werden geanalyseerd in februari 2016., De onderzoekers zagen in de tumoren van de vrouwen die de combinatiebehandeling kregen, een afname van het proteïne Ki67 (dat wordt geassocieerd met toename van celdeling; dus ze zagen een significante afname van de celdelings activiteit). Daarnaast vertoonde 11% ‘pathological complete response’ (pCR; geen actieve kankercellen vindbaar) en 17% “minimal residual disease” (MRD, waarbij de tumor kleiner is dan 5mm). Bij vrouwen die alleen trastuzumab kregen, had 0% pCR en 3% MRD. In de controlegroep had geen enkele patiënt mCR of MRD.

“Deze resultaten laten zien dat we zonder chemotherapie, met een combinatiebehandeling van elf dagen een pathologische respons kunnen krijgen. Tot dusver hebben trials alleen gekeken naar die respons na een paar maanden behandeling”, zegt hoofdonderzoeker prof. Judith Bliss (The Institute of Cancer Research, Londen). “Deze resultaten moeten natuurlijk nog bevestigd worden, maar ik verwacht dat de opwinding over het verdwijnen van de tumoren ervoor zorgt dat verschillende trials deze resultaten zullen willen bevestigen.”

Abstract no: 6 LBA. “Effects of perioperative lapatinib and trastuzumab, alone and in combination, in early HER2+ breast cancer – the UK EPHOS-B trial (CRUK/08/002)”, donderdag, Clinical science symposium: HER2 positive breast cancer, 16.00-17.30 uur, Elicium.

NB: Deze studie is gefinancierd door Cancer Research UK en GlaxoSmithKline en mede-gesponsord door The Institute of Cancer Research en The University of Manchester / University Hospital of South Manchester NHS Foundation Trust. Lapatinib is een merk van Novartis.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen