Nederlandse wetenschap steeds meer Europees

Array

Het belang van Europa als financier van onderzoek is sinds de lancering van het Kaderprogramma Horizon 2020 groter dan ooit. Horizon 2020 heeft een budget van € 78,6 miljard voor 2014-2020. Het aandeel dat Nederland vanuit Europa ontvangt is anderhalf keer hoger dan het aandeel dat Nederland hieraan bijdraagt via de EU-begroting. De Nederlandse wetenschap wordt steeds meer een onderdeel van een gezamenlijk European Research Area waarin onderzoekers samenwerken en concurreren op Europese schaal. Inmiddels  is bijna 50% van de Nederlandse wetenschappelijke publicaties in een Europese samenwerking tot stand gekomen.

Deze Feiten & Cijfers publicatie een eerste aanzet tot het bijeenbrengen van uiteenlopende, maar met elkaar samenhangende feiten en cijfers over het belang en de betekenis van het Europese onderzoeksbeleid en de European Research Area (ERA) voor het wetenschappelijk onderzoek in Nederland.

Europa is meer dan geld alleen
Naast financier speelt Europa ook een belangrijk rol in de agendering, organisatie en uitvoering van wetenschappelijk onderzoek. In Horizon 2020 zijn er bijvoorbeeld maatschappelijke uitdagingen geformuleerd die richting geven aan het onderzoek. Verder geeft de European Research Council beurzen aan getalenteerde onderzoekers om baanbrekend onderzoek te stimuleren. Inmiddels is ook Europa een relevant beleidsniveau geworden voor wetenschappelijk onderzoek. De Europese doelstelling om binnen Europa een gemeenschappelijke European Research Area te creëren waarin kennis en onderzoekers vrijelijk kunnen circuleren speelt hierin een centrale rol.

Publicatie: ‘De Nederlandse wetenschap in de European Research Area
Bron: Rathenau Instituut

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen