OLVG stuurt op financieel duurzame toekomst

Array

OLVG in Amsterdam start met een programma om komend jaar een besparing van 11 miljoen euro te realiseren in de overhead, zodat het ziekenhuis de komende jaren meer ruimte heeft voor de (acute) patiëntenzorg en duurzaam financieel gezond blijft. Het topklinische ziekenhuis wordt geconfronteerd met een sterke toename op de (acute) zorg terwijl de kosten toenemen, en tegelijkertijd de financiële ruimte wordt beperkt.

OLVG verwacht de besparing  te kunnen realiseren door het terugdringen van niet-patiëntgebonden formatie en materiele kosten en in te zetten op inkoopvoordeel. Tegelijk investeert het ziekenhuis in het verbeteren van de kwaliteit van zorg en het uitbreiden van de verpleegkundige formatie. Bij de niet-patiëntgebonden functies verdwijnen 125 tot 150 van de 4500 fte’s. Dit gebeurt door natuurlijk verloop; er is geen sprake van gedwongen ontslagen.

Financiële druk
Behalve de toename van de acute zorgvraag wordt OLVG, net als andere ziekenhuizen, ook geconfronteerd met het feit dat overheid en zorgverzekeraars minder betalen voor geleverde zorg en de groei beperken om de zorg betaalbaar te houden. Tegelijkertijd neemt echter de complexiteit van zorg sterk toe met een sterk vergrijzende patiëntenpopulatie en worden steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit. Dit leidt tot een stijgende kostendruk, bijvoorbeeld op het gebied van dure geneesmiddelen.

Ook de eisen van banken worden steeds strenger. Leningen worden alleen verstrekt als het ziekenhuis grotere reserves aanhoudt. OLVG heeft de laatste jaren veel geïnvesteerd in een nieuw geïntegreerd elektronisch patiëntendossier en verbouwingen om de kwaliteit te verbeteren en de toenemende druk van de acute zorg in de regio op te vangen. Hierdoor heeft het ziekenhuis beperkte financiële reserves.

Hans van der Schoot, voorzitter raad van bestuur: ‘OLVG komt uit een intensieve periode van fusie en integratie. Nu de basis er ligt, bouwen we de komende jaren rustig verder aan de verbetering van onze kwaliteit en doelmatigheid.’

Bron: OLVG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen