130 internationale genetica experts komen bij elkaar in Maastricht

Array

Een op de vijf paren krijgt te maken met een onvervulde kinderwens. Bij een aanzienlijk deel daarvan spelen genetische afwijkingen in de embryo’s een rol. Van 13-15 april 2016 vindt een zogeheten campus course rondom dit thema plaats in MECC Maastricht: All about preconception, preimplantation and prenatal genetic testing. Zo’n 130 health care professionals, afkomstig uit Europa, Amerika en Azië, reizen hiervoor af naar Maastricht.Groot belang
De technische ontwikkelingen in de reproductieve genetica gaan razendsnel en er komen daarom steeds meer paren met steeds complexere genetische problematiek op de spreekuren van de professionals. Het is voor hen van groot belang om inzicht te hebben in de mogelijkheden en vooral ook onmogelijkheden van de diverse testen en methoden die ter beschikking staan, om zo patiënten een optimale behandeling te kunnen geven.

De cursus bestaat uit  wetenschappelijke, state-of-the-art lezingen  die betrekking hebben op  controverses en de laatste ontwikkelingen op het gebied van preconceptie, pre-implantatie en prenatale genetische testen. Daarnaast kunnen de deelnemers door middel van interactieve debatten hun bestaande kennis uitbreiden en nieuwe kennis en ideeën op andere vakgebieden opdoen. Daarmee worden zij in staat gesteld om van de verschillende genetische diagnostische methoden die nu beschikbaar zijn de voor- en nadelen te overwegen en verantwoord toe te passen in de reproductieve zorg.

Dit alles onder het bijbehorende motto: Gezond zwanger worden, zwanger zijn en zwanger blijven.

Deelnemers
De campus course brengt deskundigen uit zowel de medische genetica als op het vakgebied van de menselijke voortplanting samen: klinisch genetici, moleculaire genetici, cytogenetici, medisch ethici, gynaecologen, klinisch embryologen, IVF artsen, IVF verpleegkundigen en echoscopisten. Zij zijn allemaal uit hoofde van hun professie betrokken bij het onderwerp.

Maastricht UMC+
Wetenschappers en clinici van het Maastricht UMC+ hebben al sinds het ontstaan van PGD in begin 90-er jaren van de vorige eeuw een pioniersrol gespeeld bij de ontwikkelingen in het vakgebied. Van ontwikkelen van methoden tot het in kaart brengen van de problematiek die een rol speelt bij alle vormen van reproductieve genetica.

Het Maastricht UMC+ is nog altijd het enige centrum in Nederland met een volledige vergunning voor het uitvoeren van PGD (IVF, genetische analyse en embryoselectie). De cursus voor experts draagt bij aan internationale profilering binnen het vakgebied en zet Maastricht bovendien op de kaart als gerenommeerde bestemming voor (zulke) medische bijeenkomsten.

Betrokkenen en organisatoren
Reproductieve Genetica is als het ware het product van de kruisbestuiving tussen Klinische Genetica en Reproductieve Geneeskunde.

Voor deze cursus bundelen de twee meest prominente Europese verenigingen binnen deze vakgebieden hun krachten: de European Society of Human Genetics (ESHG) en de European Society of Human Reproduction and Embryology (ESHRE).

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ hebben in de loop der jaren een prominente rol gespeeld binnen ESHG en ESHRE:

  • Prof. Han Brunner,  hoofd van de afdeling Klinische Genetica, is momenteel voorzitter van de ESHG.
  • Em. prof. Hans Evers, voormalig hoofd van de Voortplantingsgeneeskunde en em. prof. Joep Geraedts, voormalig hoofd van de Klinische Genetica, zijn beiden voorzitter geweest van de ESHRE.
  • Dr. Edith Coonen, Klinisch Embryoloog en werkzaam voor zowel de Klinische Genetica als de Voortplantingsgeneeskunde, is momenteel voorzitter van het ESHRE PGD Consortium, dat zich al sinds 1996 bezighoudt met het verzamelen van wereldwijde PGD data en zich actief inzet voor het promoten van ‘good practice’ en het geven van onderwijs door middel van cursussen als die zij nu organiseert op het gebied van reproductieve genetica.

Maastricht UMC+
Het Maastricht Universitair Medisch Centrum+ onderscheidt zich nationaal en internationaal door de focus op preventie. Dus niet alleen gezondheidsherstel, maar ook gezondheidsbehoud én gezondheidsbevordering. Kerntaken zijn – naast topklinische en topreferente patiëntenzorg – wetenschappelijk onderzoek en onderwijs/ opleiding. Het Maastricht UMC+ kenmerkt zich daarbij door de multidisciplinaire en probleemgestuurde aanpak. Het Maastrichtse academisch ziekenhuis heeft 715 bedden, circa 7000 medewerkers en 4000 studenten. Maastricht UMC+ is aangesloten bij de NFU, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (zie ook: www.nfu.nl). Meer informatie op www.mumc.nl,  www.mumc.tv, www.brightlands.com, www.maastrichtuniversity.nl, www.maastro.nl

Health Foundation Limburg is de stichting die fondsen werft voor wetenschappelijk onderzoek van Maastricht UMC+:  www.hfl.nl

Het Maastricht Convention Bureau is met zijn producten, diensten en jarenlange expertise dé intermediair bij uitstek in het bevorderen van het congres- en vergaderbezoek aan Maastricht en regio. Het heeft als doel een structurele bijdrage te leveren aan de economische ontwikkeling van Maastricht en regio.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen