Nieuw online platform voor en door mantelzorgers van mensen met dementie

Array

Diagnose dementie, en nu?
De zorg voor een naaste met dementie is zwaar en kent een toenemende zorgvraag van de omgeving. Alzheimer Nederland lanceert het nieuwe online platform: dementie.nl. Een platform waar mantelzorgers van mensen met dementie concrete tips, antwoorden en ervaringen kunnen vinden en delen. Het is een vraagbaak voor praktische en inhoudelijke zorgvragen rond de informele (thuis)zorg voor een naaste met dementie. Het doel is een baken te zijn in de ondersteuning bij de ziekte dementie in de achtereenvolgende fasen van de ziekte.

Vanaf diagnose tot en met de fase van nazorg zijn er vele vragen. Veel vragen waar op dementie.nl antwoorden te vinden zijn en kennis gedeeld wordt.

Vragen en antwoorden
Hoe ga ik om met het onrustige gedrag van mijn geliefde? Wat kan ik doen om ruimte voor mijzelf te creëren? Wat moet ik regelen voor later? Dit soort vragen staan centraal op dementie.nl, een interactief platform dat nadrukkelijk voor én door mantelzorgers van mensen met dementie wordt vormgegeven, kennis gedeeld kan worden en lotgenoten en experts gevonden worden. Want: samen weten we meer.

Groeiende groep mantelzorgers
In Nederland zorgen meer dan 750.000 mensen voor een naaste met dementie. Veel van die mantelzorgers voelen zich overbelast of zelfs zwaar overbelast. Meer nog ervaren zij een versnippering in het informatieaanbod vanaf het moment van de diagnose en in het verdere verloop van de ziekte.

Gea Broekema-Procházka, directeur van Alzheimer Nederland: ‘Er is een groeiende groep mantelzorgers in Nederland, tel daarbij het veranderende zorgstelsel op, dat maakt het platform dementie.nl één van de hoofdprogramma’s binnen onze organisatie. Wij moeten er samen alles aan doen om de mantelzorgers overeind houden.”

Klik hier voor korte quotes van Staatssecretaris Martin van Rijn, mantelzorgers Gijs Wanders en Marijke van Oploo-Visser en Gea Broekema-Procházka van Alzheimer Nederland.

Het platform komt mede tot stand dankzij een samenwerking tussen Alzheimer Nederland en haar partners pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en zorgverzekeraar CZ. Beide ‘founding partners’ zetten zich al geruime tijd in op verschillende gebieden binnen het Deltaplan Dementie.

Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland geeft al ruim 30 jaar hulp en informatie aan mensen met dementie en hun directe omgeving. Door belangenbehartiging en financiering van wetenschappelijk onderzoek werken we aan een betere kwaliteit van leven nu, en aan een toekomst zonder dementie.

Sinds 1984 vraagt Alzheimer Nederland landelijk aandacht voor de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Hiervoor werkt Alzheimer Nederland nauw samen met regionale en landelijke zorginstellingen.

Bron: Alzheimer Nederland 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen