E-learning helpt mantelzorgers om te gaan met veranderend gedrag

Array

Het Trimbos-instituut ontwikkelt samen met Alzheimer Nederland een e-learning om mantelzorgers om te leren gaan met het veranderende gedrag van hun naaste met dementie. De e-learning wordt geïntegreerd op het nieuwe online platform voor mantelzorgers van Alzheimer Nederland: dementie.nl.

Op dit moment zijn er in Nederland 300.000 mensen die zorgen voor iemand met dementie die thuis woont. De helft combineert dit met een baan en/of de zorg voor kinderen. Meer dan de helft van de mantelzorgers geeft aan overbelast te zijn. Een veel voorkomende oorzaak van deze overbelasting is het veranderende gedrag van de persoon met dementie.

Behoefte aan ondersteuning
Twee derde van alle mantelzorgers heeft behoefte aan enige ondersteuning bij het omgaan met deze gedragsveranderingen. De e-learning zal bestaan uit een zestal videoreeksen die ingaan op zes soorten veranderend gedrag, bijvoorbeeld achterdocht, onrust en agressie. Het doel is meer inzicht geven in waarom het gedrag verandert en de mantelzorgers handvatten te geven hoe zij met dit gedrag om kunnen gaan. Er wordt in de ontwikkeling van de e-learning nauw samengewerkt met mantelzorgers.

Gereed
De e-learning is in het najaar van 2016 gereed en wordt geïntegreerd op dementie.nl. Dit is het nieuwe online platform van Alzheimer Nederland waar mantelzorgers van mensen met dementie concrete tips, antwoorden en ervaringen kunnen vinden en delen. Het doel is een baken te zijn in de ondersteuning bij de ziekte dementie in de achtereenvolgende fasen van de ziekte.

De e-learning wordt ontwikkeld dankzij een subsidie van een privaat fonds, Fonds Sluyterman van Loo en Stichting RCOAK.

Bron: Trimbos

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen