‘DNA-paspoort kan ernstige bijwerkingen voorkomen’

0
1014

Geef elke Nederlander een medisch DNA-paspoort. Dat kan veel ernstige bijwerkingen tijdens behandelingen en zelfs sterfgevallen voorkomen, zeggen hoogleraren in de Volkskrant.
In zo’n DNA-paspoort staan de genen vermeld die bepalen dat iemand afwijkend op een medicijn of behandeling kan reageren. Hoeveel procent van de bevolking zulke genen heeft die van invloed zijn op de werking van geneesmiddelen, is onduidelijk; schattingen lopen uiteen van 10 procent tot wel 90 procent. Een medicijn dat werkt bij een West-Afrikaan kan bij een Surinamer of witte Nederlander een heel ander effect hebben. Meer DNA-onderzoek zou helpen, zeggen de hoogleraren farmacogenetica Ron van Schaik (Erasmus MC) en Henk-Jan Guchelaar (LUMC).

Veel medicijnen worden in de lever afgebroken. Als iemand te weinig of juist te veel van bepaalde leverenzymen aanmaakt, kan een geneesmiddel in een te lage of te hoge concentratie in het bloed van de patiënt komen, met mogelijke schadelijke gevolgen. Een DNA-analyse kan eenvoudig aantonen welke genen en dus enzymen afwijken, zeggen farmacogenetici zoals Van Schaik. ’’Dus waarom niet gewoon iedereen preventief testen.’’

Nu vindt genetisch onderzoek alleen voorafgaand plaats aan bijvoorbeeld bepaalde kankerbehandelingen, vanwege het potentiële risico. Vaker wordt een genetische test pas achteraf gebruikt om te onderzoeken waarom een patiënt afwijkend op middelen reageert.

Bron: Nefarma