Virtual Reality in Operatiekamer Franciscus Gasthuis & Vlietland

Array

Hoe beleeft een orthopedisch chirurg een operatie? Dat kan iedereen nu zelf ervaren met behulp van een virtual reality-bril of smartphone. LiveOperatie.nl en Visser Media & Design maakten virtual reality opnames tijdens een totale knieprothese operatie in Franciscus Gasthuis & Vlietland. Een primeur in Nederland.

Orthopedisch chirurg dr. S. Blendea voert een gewrichtsvervangende knieoperatie uit in Franciscus Gasthuis. Deze operatie wordt zo’n 20.000 keer per jaar in Nederland uitgevoerd. Hoewel de ingreep verloopt volgens een standaard procedure, kan de operatie erg complex worden. Dit komt omdat iedere knie nét iets anders is en de orthopedisch chirurg de operatie daarop moet aanpassen.

In de operatiekamer is een speciale camera opgesteld door Visser Media & Design, die de operatie in 360-graden opneemt. De film is zo gemonteerd dat het lijkt alsof de kijker live bij de operatie aanwezig is. De virtual reality operatie is gratis te bekijken op www.liveoperatie.nl. De optimale beleving krijg je door de film te bekijken met een VR-bril. Het is echter ook mogelijk om de film te bekijken via een smartphone of tablet.

Met de gefilmde operatie leveren Visser Media & Design, Franciscus Gasthuis & Vlietland en LiveOperatie.nl hun bijdrage aan het opleiden van zorgprofessionals. LiveOperatie.nl heeft eerder gefilmd op de operatiekamer, maar nog niet eerder met een 360 graden camera. De instructiefilms op deze website maken het gemakkelijker om een visueel beeld te krijgen van een operatie. Er is aandacht voor de anatomie van het lichaam, instrumentenleer en het stap voor stap uitvoeren van een operatie. De website is ook toegankelijk voor geïnteresseerden die geen zorgprofessional zijn.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen