Onderzoekers gaan samen welvaartsziekten te lijf

Array
VUmc start landelijk kennisplatform voor onderzoek naar ongezond leven

Welvaartsziekten zoals diabetes type 2, obesitas en hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door zowel individuele als ook omgevingsfactoren. Denk bijvoorbeeld aan culturele verschillen in eetgewoonten of een onveilige buurt waardoor mensen minder zullen lopen of fietsen. Deze omgevingsfactoren worden ‘stroomopwaartse’ factoren genoemd, omdat ze iets verder af staan van het individu. De stroomopwaartse factoren zijn echter divers; bijvoorbeeld het politieke klimaat, sociale interacties tussen mensen, de inrichting van de stad en de prijs van gezond voedsel. Nu wordt preventie van welvaartsziekten meestal vanuit één discipline onderzocht (bijvoorbeeld door stedenbouwkundigen, sociologen of gezondheidswetenschappers). Een samenhangende, multidisciplinaire aanpak kan bijdragen aan een beter begrip hoe en waarom omgevingsfactoren invloed hebben op leefstijl en gezondheid. VUmc’er Jeroen Lakerveld gaat samen met zijn ‘Upstream Team’ onderzoekers op de meest uiteenlopende terreinen samenbrengen.

Zittend werk

Onze omgeving en daarmee onze leefstijl zijn de afgelopen decennia dramatisch veranderd. Bijna overal kun je gemakkelijk eten kopen en veel eten is ongezond (snackbar in de buurt, gesuikerde dranken in de kantine). Ook is onze leefstijl veranderd door bijv. de vervanging van zware lichamelijke arbeid door zittend werk. Dr. Jeroen Lakerveld: “We hebben het drukker dan ooit, maar bewegen des te minder. Het maken van een gezonde keuze is steeds moeilijker doordat ongezonde voeding tegenwoordig overal voor het grijpen ligt. Artsen worden geconfronteerd met de gevolgen van deze ongezonde leefstijl (obesitas, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten). Hoewel de behandeling van deze ziekten steeds beter wordt, dweilen artsen eigenlijk met de kraan open. Het is efficiënter om de omgevings- of stroomopwaartse factoren die deze welvaartsziekten veroorzaken aan te pakken.”

Alle wetenschappers dragen bij aan gezonde samenleving

Het Upstream Team van VUmc onderzoekt hoe omgevingsfactoren de leefstijl van volwassenen beïnvloeden. Door een complex samenspel van omgevingsfactoren met individuele biologische en psychosociale kenmerken (zoals motivatie en culturele identiteit) is de één ongezonder dan de ander. Daarom wordt ook gekeken naar de interactie tussen omgevingsfactoren en individuele factoren. Het Upstream Community bundelt deze kennis om zo beter rekening te houden met die complexiteit. Initiatiefnemer Lakerveld hoopt dat hierbij zoveel mogelijk onderzoekers uit relevante disciplines zich aansluiten: “Voor concrete aanbevelingen om welvaartziekten een halt toe te roepen is er een nauwe samenwerking nodig met verschillende onderzoekers als geografen, antropologen, sociologen, beleidsmakers, planologen, artsen. Het heeft geen zin om in je eentje te proberen om deze complexe puzzel op te lossen.”

Bron: VUmc

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen